Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Sex kandidater kämpar om EU-klubban

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-03-02

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Om 14 veckor är en av dem Europas mäktigaste politiker. Ordförande i EU-kommissionen med uppgift att blåsa nytt liv i det domnande samarbetet.

Kandidaterna diskuteras redan i stängda rum. Mycket litet har sipprat ut utom att Frankrikes Jacques Chirac och Tysklands Gerhard Schröder försöker övertala brittiske Tony Blair om att luxemburgaren Jean-Claude Juncker är den bäste.

Det handlar om valet av ordförande i EU-kommissionen för de närmaste fem åren. I mitten av juni fattas beslutet av EU:s stats- och regeringschefer, brända efter två felsatsningar.

Efter legendaren Jacques Delors, som formade dagens EU, kom floppen Jacques Santer. Han och hans kommission tvingades gå en marsnatt 1999 efter korruptionsskandaler.

Efterträdaren Romano Prodi är en snäll och vänlig italienare. Som dock uttrycker sig surrigt och förlorar sig i detaljer.

Nu letar man efter en ny Delors: en visionär teknokrat som kan ta EU ur den förlamning och misstämning som drabbat unionen efter höstens motgångar.

Kollapsade

Först kollapsade den så kallade stabilitetspakten som påbjuder medlemsländerna att hålla ordning på statsfinanserna. Därefter misslyckades regeringscheferna att bli överens om en ny konstitution. Till sist drabbades man kollektivt av insikten om att det inte blir lätt att förena de femton gamla medlemsländerna med de tio nya, betydligt fattigare.

Fullständigt klart är att även EU-kommissionens elfte ordförande blir en man. Kvinnliga kandidater diskuteras inte.

Heta kandidater

Den nye ordföranden kommer sannolikt att vara borgerlig. Valet till Europaparlamentet i juni blir avgörande - ordföranden bör representera den partigrupp som blir störst. Det tippas bli EPP med bland annat svenska moderater och kristdemokrater.

De sex hetaste kandidaterna kan grovt delas in i tre grupper.

De intresserade. Exempelvis finske Paavo Lipponen. Att själv säga att man vill brukar dock vara en garanti för att inte man inte får.

De favorittippade. Jean-Claude Juncker och Guy Verhofstadt. Båda åtnjuter stor respekt i EU-kretsen och har imponerade erfarenheter.

De möjliga kompromisserna. Exempelvis Kostas Simitis som slutar som statsminister efter det grekiska valet på söndag. Men han har inte bara fel politisk färg, han börjar också bli till åren kommen.

Den 18 juni, på toppmötet i Bryssel, utses segraren i kampen om posten som Europas mäktigaste politiker.

Tidigare ordförande

ANALYS

Följ ämnen i artikeln