Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Vad händer med Carl Bildt - innerst inne?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-24

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vad händer med alla föredettingar? Nu talar jag inte om kreti och pleti. De flesta av oss kan bli föredettingar utan att någon bryr sig det allra minsta. Det räcker med att Kährs drar ned tillverkningen av parkettgolv i Nybro. Har man jobbat där hela livet riskerar man att bli en föredetting. En bland många andra. Anonym.

Det förstår var och en att det är värre. Ingen regering utnämner en gammal parkettarbetare till landshövding. Såvida han inte gjort facklig karriär och slutat vara parkettarbetare, annat än till titeln. Ingen truckförare kan sitta hemma och vänta på ett generaldirektörskap. De enda som uppmärksammar ens belägenhet är möjligen Ams. Och, ärligt talat, tror någon att det är till särskilt stor hjälp?

Nej, vanliga föredettingar har bara sig själva att lita på. Det har alltid varit sant och kommer nog att vara det i fortsättningen också.

Men det finns en del fördelar med att vara anonym föredetting. Det räcker med att tänka på några av de offentliga föredettingarna. Ta till exempel Bo Lundgren.

Det är klart ni minns honom.

För inte så länge sedan var han med överallt. I tv. I radio. I tidningarna. Han var kanske ingen kioskvältare. Det påpekade alla, hela tiden. Men hans jobb var att synas och han gjorde så gott han kunde.

Så bestämde han sig för att det räckte. En sista stor explosion av blixtar och strålkastare. Sedan Reinfeldt. Och djup skugga.

Fredrik Reinfeldt verkar just nu vara populär bland de sina. Några grymtar lite om den så kallade nya skattepolitiken. Men i stort sett är allt smek och solsken. Visst, sånt kan svänga snabbt. Men Reinfeldt är bra i tv.

Använder ordet "skatter" sparsamt. Ingen verkar sakna Bo Lundgren.

Man undrar hur det känns. Alla kan ju se det.

En annan moderat föredetting, Carl Bildt, skulle säkert bli chef för något stort internationellt organ. Vår nästa Dag Hammarskjöld. En höger-Palme. Nu ska han bli programledare.

Gudrun Schyman kommer kanske att kunna glädja sig åt att hennes parti både sprack och sjönk så fort hon blev föredetting. Men å andra sidan verkar hon inte förstå att hon är föredetting. Sånt brukar sluta i pinsamma tystnader och menande ögonkast. Det är nästan det värsta föredettingar kan råka ut för.

Och hur blir det med Alf Svensson?

Det går förstås inte någon nöd på någon av de där. De kommer inte att bli handlagda av Ams. Knappast leta efter falukorv till extrapris. Carl Bildt har just blivit pappa. Bo Lundgren skriver på en bok. Någon blir säkert landshövding eller generaldirektör tids nog.

Men man undrar ändå. Om det kan vara så okomplicerat. Man undrar vad som egentligen händer med våra offentliga föredettingar. Innerst inne.

Johan Hakelius