Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Könsreservat för styva killar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-12

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den heter Igor, eller Boris, eller Stainslav " okej då, inte Stanislav, men något som för tankarna till rödbetssoppa, pälsmössor och förstamajparader i alla fall. Blankt papper, mycket bilder,

lite brudar, lite bilar, lite bärs. Och sport och mode, förstås. Ännu ett "magasin för män", alltså.

Det finns Café, det finns Slitz, det finns Moore, det finns King, det finns FHM. Därtill finns, till exempel, Traktor Power, Trucking Scandinavia och Jaktmarker & Fiskevatten. En vild gissning: deras kvinnliga läsare räcker inte ens till ett fittstim i en fjällsjö. Och så finns förstås Aktuell Rapport och Lektyr och Cats och alla de andra bak- och framstjärtstidningarna.

Och nu finns alltså Igor, eller Boris, eller Vladmir, eller vad det är, också. Det mildrar inte vinterdepressionen.

Inte för att "magasin för män" är löjligare än tidningar som vill vara "en kvinnolust och en kvinnotröst". Lite ryckigare rörelser, lite krampigare käkar, mer ansträngda flabb, mindre fnitter. Men inte löjligare. Inte heller för att det skulle ligga något avskyvärt eller ens pinsamt i att killar gillar bilar och beställningstexter av tjejer som längtar efter analsex.

Det är inte alls på det planet. Det får de politiska kommissarierna oja sig över. Men dessa tidningar. Ibland luktar de Berlinmur.

Så här är det ju: Tidningar om rådiga, starka, lustfyllda, frigjorda, roliga kvinnor försöker få varenda köpare att känna att just deras tidning köps av rådiga, starka, lustfyllda, frigjorda, roliga kvinnor. Om du köper vår tidning, viskar de, är du Bridget Jones. Tidningar om snabba, världsvana, snygga, hårda, erektionsstyva killar försöker få varenda köpare att känna att just deras tidning köps av snabba, världsvana, snygga, hårda, erektionsstyva killar. Om du köper vår tidning, viskar de, är du Clintan. Eller åtminstone Micke Persbrandt.

Så hem går vi - undersköterskor och gammpojkar, kommunala handläggare och bilmekaniker - med allt detta tjocka papper i matkassen. Och så bläddrar vi, var för sig. Mars och Venus. Öst och väst. Jones och Persbrandt.

Och nu finns ett könsreservat till att bläddra i. Okej, då. Men jag bara undrar: Vore det inte, egentligen, mer spännande att läsa Land, eller Ica-kuriren? Tillsammans.

Johan Hakelius