Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Bringar du mor ditt hjärtas tack i dag?

Uppdaterad 2018-05-21 | Publicerad 2009-05-31

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I dag firas mors dag för nittionde gången i Sverige. Hoppeligen hyllas mödrar i alla åldrar och i varje hörn av vårt land. Mors dag firas numera i ett femtiotal länder i världen, men bara några få länder firar som vi den sista söndagen i maj, en dag då det är ganska lätt att plocka blommor till mor i Sverige. Norrmännen, som verkar gillar tuffa utmaningar, firar den andra söndagen i februari, då det torde vara ganska svårt att hitta en enda blomma i Norge hur långt man än drar på tur.

Det var författarinnan och folkhögskolelärarinnan Cecilia Bååth-Holmberg som år 1919 drev fram mors dag i Sverige. Hon var en samtida kulturpersonlighet som tio år tidigare hade grundat Svenska riksförbundet för sedlig kultur, vars mål var att motverka sedlig urartning inom litteraturen, pressen, konsten och folkbildningen. Hon förlorade kampen mot den sedliga urartningen, men hennes mors dag blev en stor framgång.

Precis som med vår nationaldag, som trots att den firats i över hundra år ändå brukar leda till förvirrade debatter varje år, behövde svenska folket lite anvisningar om hur mors dag skulle firas. Redan 1920 utkom därför broschyren ”Anvisningar till firande av Mors dag”.

Så här ska ni göra:

1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.

2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.

3. Hon bjudes före uppstigande på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.

4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete under den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.

Om ni undrar vart far i huset tagit vägen blir det hans tur nu:

5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp utantill och hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft. Barnen utbedja sig Mors förlåtelse för ohörsamhet och bristande tacksamhet, för allt som vållat Mor sorg, bekymmer och svårigheter.

6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev, telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahålles för Mors dag.

Unga radikala kvinnor kan tycka att allt detta låter mossigt i dag, men faktum är att för nittio år sedan hade få kvinnor semester.

Det var kvinnan som höll ihop hemmet och att en enda dag få känna sig hyllad och firad och slippa hushållsarbete var en stor händelse.

Våra tiders mors dag är en tradition från USA där dagen firades första gången i Philadelphia 1905, men mödrar har naturligtvis firats på olika sätt under historiens gång i alla världsdelar, i alla kulturer och religioner.

Den mäktigaste och starkaste modersgudinnan är hinduernas Durga som är så stark och mäktig att hon i denna dag ofta placeras högst av alla Indiens gudar. Hon kommer ridande på ett lejon, ibland på en tiger och hon har tio dödliga vapen i sina tio händer. Hon kan slunga Shivas treuddiga harpun men hanterar också vapen som orm, pilbåge och svärd.

Hon förkroppsligar modet och tålamodet, men samtidigt tappar hon aldrig sitt sinne för humor, något som ofta framhålls i berättelserna.

I antikens Grekland hyllade man Rhea Kelter och germaner hade modersgudinnor liksom vikingarna, vars Freja var en sexuellt vidlyftig kvinna som gärna lät sig omfamnas.

Dessa hedniska moders gestalters roll övertogs så småningom av jungfru Maria i den katolska kyrkan.

Behovet av att hylla och upphöja kvinnan/modern men också behovet av en kvinnogestalt att tillbe och söka tröst hos kommer förmodligen alltid att finnas.

Amerikanskan Anna Jarvis, som instiftade den allra första officiella mors dag i USA, fick uppleva hur firandet togs upp i land efter land. Ändå var hon djupt besviken då hon avled 1948. Hon ansåg att hennes dag blivit alldeles för kommersialiserad.

Hennes idé var att man i ord och tanke skulle hylla sin mor. Men hon fick se hur tryckta kort trängde ut de handskrivna och hur köppresenter blev vanligare än hemgjorda.

I dag är det få affärer som missar att skylta lite extra för mors dag, vilket är alldeles utmärkt. Utan extra annonser i tidningarna och utan skyltningen är det annars troligt det är hennes dag och ingen dag på året är det så tyst hemma hos henne som den dagen då barnen glömde bort att det var mors dag.

Mor har däremot inte glömt. Hon vet att det är hennes dag och ingen dag på året är det så tyst hemma hos henne som den dagen då barnen glömde bort att det var mors dag.

Hos oss i Sverige är mors dag en av de största gravsmyckardagarna, vilket visar att en mor alltid är en mor, hur gamla hennes barn än blir.

Följ ämnen i artikeln