Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Nu har världens nervösa börshandlare fått sitt besked: Det står illa till

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-23

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

När den amerikanska centralbanken utan förvarning paniksänker räntan finns skäl att bli nervös.

Nu är det allvar. Blodigt allvar.

Efter rasen på världens börser i måndags samlades den amerikanska centralbankens ledning till ett extrainsatt telefonmöte.

Det var helg i USA, Martin Luther King-dagen, och banken ville till varje pris förhindra att rasen fortplantade sig till de ledande börserna på Wall Street. Det som händer där sprider sig nämligen blixtsnabbt – över hela världen.

Deras beslut blev att sänka styrräntan med 0,75 procent, den största sänkningen i mannaminne. Beslutet offentliggjordes innan den officiella handeln på de amerikanska börserna inleddes i går morse.

Den signal centralbanken ville ge var att de tar de ekonomiska problemen på allvar, stort allvar. Det lyckades den med.

Som Sveriges 500 procent

Den som inte förstått vidden av den amerikanska krisen fick omedelbart klart för sig att det står riktigt illa till. I styrka kan paniksänkningen av USA-räntan jämföras med när den svenska riksbanken höjde räntan till 500 procent 1992.

Den gången handlade det också om att ingjuta förtroende. Riksbanken, under ledning av Bengt Dennis, ville visa att den försvarade kronans fasta växelkurs till sista blodsdroppen.

De misslyckades. Några månader senare började kronans växelkurs flyta och har fortsatt att göra.

Lika illa behöver det inte gå den här gången. Det viskas redan om fler amerikanska räntesänkningar. Kanske redan vid centralbankens ordinarie möte nästa vecka.

Dessutom arbetar president George W Bush med stimulansprogram för den amerikanska ekonomin. Han vill sänka skatter och uppmuntra investeringar för över 1 000 miljarder kronor.

USA är världens motor

Jaha, och nu ställer du dig givetvis frågan vad den amerikanska centralbanken och Bush miljardprogram har med dig att göra. Allt, skulle man kunna säga.

USA är motorn i världsekonomin. Sedan krisen på den amerikanska bolånemarknaden började har den svenska börsen backat med omkring 30 procent. Den låga dollarkursen har påverkat de svenska exportföretagen och svensk ekonomi i stort.

Osäkerhet är det värsta aktörerna på finansmarknaderna vet. Och det har varit höljt i dunkel exakt hur illa det stått till med de amerikanska bankerna och bolåneinstituten.

Nu har dessa nervösa handlare, och de finns inte bara i USA utan över hela världen, fått två tydliga besked.

Det står illa till. Men de amerikanska myndigheterna är beredda att slåss. Rädda det som räddas kan.

Lugnar det någon? Ja, åtminstone ett tag.

Följ ämnen i artikeln