Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Borgarna leder PR-matchen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-08-31

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Obehagliga saker kan i bästa fall tigas ihjäl.

Socialdemokraterna har valt motsatt strategi.

De har gett mötet hos Maud Olofsson mesta möjliga reklam.

Som pr-jippo är det borgerliga mötet hemma hos Maud Olofssoni Högfors redan en fullträff. Aldrig har ett planeringsmöte två år före valet blivit så omskrivet.

Till dem som bidragit till succén hör socialdemokraterna. I stället för att tiga ihjäl evenemanget har de gett det största möjliga uppmärksamhet.

Generalangrepp

I lördags gick samordningsminister Pär Nuder, en av Göran Perssons absolut närmaste medarbetare, till generalangrepp på moderatledaren i en debattartikel i Sveriges största morgontidning. Fredrik Reinfeldt anklagades för att sätta i fingret i luften och därmed vara en ovärdig kandidat till statsministerposten.

Dagen därpå följdes han av Bosse Ringholm och Ulrica Messing. På torget i den sömniga Stockholmsförorten Kärrtorp meddelade finansministern att de borgerliga partierna ägnar sig åt clownerier. Medan biträdande näringsministern och en partikamrat i en annan debattartikel konstaterade att de inte tror att de borgerliga partierna kan hålla sams – nu heller.

Den socialdemokratiska ledningen är alltså både uppstressad och nervös. Det finns fler anledningar till det än den beskedliga träffen i Västerbotten.

Den gångna helgen rivstartade valrörelsen – 23 månader i förväg. Men den gick inte socialdemokraternas väg. Efter de inledande gamen i det som ser ut att bli en rekordlång match om väljarna leder det borgerliga laget.

Givna bollar

Socialdemokraterna kommer givetvis att komma igen efter de inledande missarna. Uppgörelsen om nästa års statsbudget och Göran Perssons planerade regeringsombildning är givna bollar.

Spelet både piggar upp och engagerar de politiskt aktiva, och kanske också landets politiska reportrar.

Väljarna däremot väntar sig sannolikt mer. Exempelvis svaret på frågan vad de olika lagen vill göra åt Sveriges problem.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln