Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Hon stiftar lagar - struntar i dem

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2003-10-31

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lena Mellin: Tveksamt om Gudrun Schyman kan stanna i riksdagen

Kan Gudrun Schyman sitta kvar i riksdagen?

Hon har förmånen att bestämma om vilken skatt andra människor ska betala. Men kan inte deklarera.

Enligt regeringsformen, en av grundlagarna, är riksdagsledamöterna "folkets främsta företrädare". Ledamöterna stiftar lagar, beslutar om skatt till staten och bestämmer hur staten ska använda sina pengar.

Efterlever inte lagar

Gudrun Schyman är en av folkets främsta företrädare. Hon har fått förtroende att bestämma om skatterna och att stifta lagarna. Men hon efterlever dem inte. I fyra år i rad har Schyman gjort felaktiga avdrag i deklarationen.

Vänsterpartiet tycker om höga skatter. De ser dem som en förutsättning för rättvisa. Partiets skattepolitiska arbetsgrupp har slagit fast att skatter leder till att "man kan uppnå minskade inkomstskillnader i samhället, både inom klass och kön".

Gudrun Schyman bryter alltså inte bara mot de lagar och regler som hon själv varit med om att besluta. Hon följer inte heller sitt partis politik där den bärande skatteprincipen är "av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov".

Man måste alltså ställa frågan om Gudrun Schyman är lämplig som riksdagsledamot. Att dra av i deklarationen för kostnader som man redan har fått betalt för är inte bara regelvidrigt.

Beter sig utmanande

Det är dessutom osnyggt, obegripligt och utmanande för det allmänna rättsmedvetandet.

Gudrun Schyman styrde även tidigare i höstas in i gräddfilen. Då meddelade hon att hon skulle ägna sig åt feminismen på heltid. Det kanske inte låter så konstigt att en riksdagsledamot specialiserar sig. Men i Riksdagshuset är allmänintresset närmast religion, en god ledamot ska vara ungefär som vem som helst fast lite duktigare.

Den trosbekännelsen ställer sig alltså

Gudrun Schyman inte längre bakom.

Hon vill vara mycket duktigare.

Vice chefsåklagare Gösta Ivarsson vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö anser att Gudrun Schyman visat prov på "grov oaktsamhet". Men han har beslutat att ställa in rättegången sedan den förra vänsterledaren förklarat sig skyldig till vårdslös skatteuppgift.

Det har hänt att riksdagsledamöter avsatts efter grova brott. Det gäller bland andra moderaterna Jerry Martinger och Stig Bertilsson. Kd-politikern Caroline Hagström ställde inte upp till omval sedan hon fällts för bokföringsbrott.

Gudrun Schyman befinner sig i en annan klass. Ändå måste man fråga om det är lämpligt att hon fortsätter i riksdagen.

Tog en annan väg

Folkets främsta företrädare bör åtminstone förstå grunderna för skattesystemet.

Att man tar upp inkoms-ter till beskattning, exempelvis subventionen av 50-årskalaset. Och att man inte drar av för kostnader som någon annan redan betalt, exempelvis taxituren för bagaget mellan Mora och Östersund, en sträcka på 33 mil.

Gudrun Schyman själv tog en annan väg.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln