Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Så mysigt kommer du ha som panschis

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-08

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Minns ni "kommande generationer"? Kommande generationer var sådant där som fanns förut. Man skulle tänka på dem

ibland. Pratade man om "framtiden" dök "kommande generationer" upp, lika säkert som anmäl-alltid-ändrad-inkomst i Anslagstavlan.

Prova att säga "kommande generationer" i dag, utan att folk stirrar på dig som om du var samtida med Ragnar Lodbrok. Fet chans.

Pratar man om "framtiden" i dag handlar det möjligen om mobiltelefoner. Där finns det fortfarande kommande generationer. Efter 3G kommer 4G kommer 5G. Eller så handlar det om pensionssparande.

Det är den där reklamen jag tänker på. Den där du får hälsa på dig själv. I framtiden. Den där du spelar tennis, rider på stranden, får bensinstopp på Österlen, eller rattar flygplan. För så mysigt kommer du att ha i framtiden, om du bara pensionssparar rätt.

Det finns inga kommande generationer i den framtiden. De får inte plats. Du måste ju få rum med tennisbanan och flygfältet. Allt det där du behöver för att unna dig själv "det lilla extra" när du blir panschis.

Om du nu måste prata med någon yngre, så pratar du helst med dig själv från förr.

Att se de där filmerna är som att sticka huvudet i sin egen röv. Inte bara för att alla möten som möjligen kunde vara intressanta är bortredigerade. Ingen reser till framtiden och träffar sig själv som en nedpissad Lasse Kongo. Ingen träffar sig själv med 100 kilos övervikt, flagig pajdegshud, slangar i näsan och amputerade ben på något retro-tyskt vårdhem. Ingen får ens bensinstopp i Fisksätra.

Men det är något mer. Något radikalegoistiskt. Ungefär som om höjden av lycka vore att ha råd att göra sig av med alla, utom sig själv. De här reklampanschisarna skulle inte förstå det roliga när Woody Allen säger att det bästa med onani är att kramas efteråt.

I USA, där allt alltid börjar, är det ganska vanligt att panschisar säljer sina kåkar till försäkringsbolag. I utbyte får de en årlig inkomst, beräknad på förväntad livslängd. Kontanter på fickan och inget kvar när det är slut. Öppna spjäll och shop "til you drop. Kommande generationer får skaffa sin egen tennisbana.

Och ändå ger jag mig fan på att de rörs till tårar av sin egen omtanke om barnbarnen varje gång de sopsorterar.

Johan Hakelius