Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Ska Persson stå pall?

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-03-25

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Aftonbladet/Sifo: Statsministern omkörd av Reinfeldt och Olofsson

i toppform Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson har tagit sig förbi Göran Persson i Aftonbladet/Sifos förtroendebarometer. Det bådar gott inför valet nästa år – om de inte toppat formen för tidigt. Grafik: Paul Wallander

Förtroendet för Göran Persson störtdyker till sin näst lägsta nivå.

Både Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson har nu större förtroende än statsministern.

Det visar nya Aftonbladet/Sifo om partiledarna.

Förändringarna i den nya mätningen av förtroendet för riksdagens partiledare är minst sagt dramatiska.

I december toppade statsminister Göran Persson listan. Han var den partiledare som svenska folket hade störst förtroende för.

Nu är han bara trea.

Endast vid ett enda tillfälle under de nio år Göran Persson varit statsminister har förtroendet för honom varit lägre. Det var i december 1999 efter den havererade pr-trippen till Sydafrika.

Har tappat hälften

På topp stod statsministern för tre år sedan. Efter ett halvår som ordförande i EU och efter terroristdåden i USA hade 61 procent stort eller mycket stort förtroende för Göran Persson. I dag är det hälften så många.

Fredrik Reinfeldt (m)

43 procent +3

Framgång föder framgång. Det, liksom det pyrande missnöjet med regeringen, är de viktigaste förklaringarna till att moderatledaren nu leder förtroendeligan.

Det är inte den egna styrkan som gett Fredrik Reinfeldt topplaceringen. Snarare motståndarens svaghet.

Ett och ett halvt år återstår till nästa val. Reinfeldt satsar allt på att vinna över Persson och själv bli statsminister vid 41 års ålder. Men risken finns att han prickat in formkurvan alltför tidigt.

Gillas av alla - utom de unga

Fredrik Reinfeldt går hem i alla läger - utom bland ungdomarna. De är betydligt mer avvaktande än andra väljargrupper.

Fredrik Reinfeldt har det högsta förtroendet bland de egna väljarna. 76 procent av moderaternas sympatisörer har stort eller mycket stort förtroende för honom. För Göran Persson är motsvarande siffra 62 procent.

Maud Olofsson (c)

31 procent -2

När centerledaren framträder i tv är hon antingen jätteglad. Eller jättearg. De starka känslorna till trots ligger Maud Olofsson kvar på ungefär samma nivå som i förra mätningen.

Även om centern inte gjort någon framryckning i opinionsmätningarna är Olofsson mycket populär bland sina egna. Tre fjärdedelar har stort eller mycket stort förtroende för henne.

Göran Persson (s)

30 procent -13

Vid kriser brukar svenska folket sluta upp bakom sittande regering. Men flodvågskatastrofen i Asien har haft rakt motsatt effekt på förtroendet för Göran Persson. Det rasar.

De verkar trötta

I slutet av 1999 tappade Göran Persson 10 procentenheter. Den här gången är fallet ännu större. Persson rasar hela 13 procentenheter.

Förklaringen är inte enbart regeringens valhänta hantering av flodvågskatastrofen. Rader av mygelaffärer har avslöjats i arbetarrörelsen sedan i höstas. Till det ska läggas att socialdemokraterna verkar trötta. Mål och visioner lyser med sin frånvaro, i stället hamrar partiet in att man vill höja skatten.

Anmärkningsvärt är att hela 27 procent uppger att de helt saknar förtroende för Göran Persson. Motsvarande siffra för rivalen Reinfeldt är 12 procent.

Lars Leijonborg (fp)

28 procent -8

Också fp-ledaren tappar stort i förtroende. Han har fått kritik för populistiska utspel och lider av att ha hamnat i skuggan av moderatledaren.

Det är kvinnorna som vänt Leijonborg ryggen. Var tredje man har stort eller mycket stort förtroende för honom. Men bara en femtedel av kvinnorna. Bland ungdomar åtnjuter dock fp-ledaren ett lika högt förtroende som miljöpartiets språkrör.

En varningsklocka bör vara de vikande siffrorna bland folkpartiets egna sympatisörer. Där tappar Lars Leijonborg hela 12 procentenheter.

Maria Wetterstrand och Peter Eriksson (mp)

23 procent -1

Förtroendet för språkrören ligger kvar på samma nivå som i förra mätningen. Trots att Maria Wetterstrand varit barnledig under hela perioden.

Kvinnor och ungdomar är språkrörens främsta supportrar.

Göran Hägglund (kd)

10 procent -3

Det är inte mycket kd-ledaren har att glädja sig åt i den här mätningen. Näst sist och ingen, noll procent, anser sig ha mycket stort förtroende för honom.

Stärkts bland de sina

Enda glädjeämnet är de egna sympatisörerna. Där har Hägglund stärkt sin ställning på senare tid.

Lars Ohly (v)

9 procent -1

Förtroendet för Lars Ohly har inte hämtat sig efter kommunistdebatten i höstas. Tvärtom tappar han ytterligare och är nu nere på en av de lägsta nivåer som någon partiledare legat på under Aftonbladet/Sifos elvaåriga historia.

Att komma igen blir tungt, kanske omöjligt, för v-ledaren som ligger ljusår från företrädaren Gudrun Schyman.

Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval på 970 personer över 18 år mellan den 14 och 17 mars.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln