Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

När piketen tar till hårdhandskarna...

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-29

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

All politik är lokal”, brukade Tip O’Neill säga. Han var talman i amerikanska representanthuset.

Man kan säga samma sak om nyheter.

I går gällde det piketpolisen. De är sura på Rikspolisstyrelsen, för Rikspolisstyrelsen har sagt nej: det blir inga ”taktiska förstärkningsvapen” för piketen. På svenska innebär det att det även i fortsättningen bara är den Nationella insatsstyrkan, inte piketen, som får använda sig av prickskyttegevär med kikarsikten.

Man anade ett visst mått av harm i den röst som företrädde piketpoliserna.

Den ocensurerade dialogen vid piketens eftermiddagsfika, när mikrofonmurvlarna hasat sig tillbaka till sin redaktion, var lätt att konstruera. Något i Leif GW-stil, om att man borde koka lim på gabardinarschlena i RPS, som aldrig behöver stirra in i de dubbla piporna på en hagelbössa. Och om det där jävla vuxendagiset insatsstyrkan, med sina skidmasker, klätterskor och kevlarvantar. DE betros med kikarsikten, medan RIKTIGA poliser får nöja sig med amatörknatter.

Men det verkligt intressanta var något annat.

Piketpoliserna tänker ta strid. De sätter hårt mot hårt.

Hur förstod man det? Inte så mycket på vad som sas, utan på vem som sa det. För piketens försvarare hette Anders Carlsson. Han är huvudskyddsombud på polisen i Västra Götaland.

När det stod klart att det inte blir några prickskyttepuffror till piketen anmäldes saken genast till Arbetsmiljöverket. Verket nappade och har nu klassat avsaknaden av ”taktiska förstärkningsvapen” som ett arbetsmiljöproblem. Rikspolisstyrelsen anmodas att, senast den 30 maj, redovisa hur piketpolisernas arbetsmiljö ”i särskilt farliga situationer” ska kunna göras säker, utan prickskyttar.

Det finns länder där man vet att det är allvar när det börjar mumlas om statskupp. Det finns länder där tecknet på att hårdhandskarna tagits fram, är att folk börjar marschera på gatorna. Men i Sverige är den yttersta signalen till strid en anmälan till Arbetsmiljöverket. Då vet man att det är allvar.

Alla nyheter är lokala. Kriminella gäng, eller främmande makter, som smider ränker mot Sverige, bör beakta det. De kanske kan besegra vad vi har kvar av militär och polis. Men de kommer garanterat att fällas av Arbetsmiljöverket.