Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Uppdrag: sälj krigsflygplan

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-01-10

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lena Mellin: Det här är dubbelmoral, Persson

Här står handelsman Persson. Resande i kanoner och stridsflygplan.

Och i dubbelmoral.

Alliansfria Sverige gillar inte krig. Svenske Alfred Nobel står bakom världens mest respekterade pris för fredsbevarande insatser, Nobels fredspris.

Men när den

svenske statsministern ger sig ut på en veckas långresa till Indien, Thailand och

Singapore är det inte freden som står på dagordningen. Snarare tvärtom.

Åtminstone två svenska producenter av krigsmateriel hoppas att statsministerns besök ska ge klirr i kassan. Kanontillverkaren Bofors Defence i Karlskoga. Och flygplansproducenten Gripen International i Linköping.

Kanoner. I en mycket uppmärksammad affär på 1980-talet sålde Bofors 400 fälthaubitsar, kanoner, till Indien. Nu hoppas företaget på en fortsättning.

För det första ska de gamla kanonerna moderniseras. Det kan ge 2,5 miljarder kronor.

För det andra ska Indien köpa ytterligare 400 kanoner, en order värd 10 miljarder kronor. Tre företag slåss om beställningen, Bofors är ett av dem.

Bekymrar inte Bofors

När Göran Persson i går träffade den indiske premiärministern Atal Bihari Vajpayee tog han visserligen inte upp vapenaffären. Men det bekymrar inte Bofors. Det räcker med att statsministern visar att Sverige ser Indien som en viktig handelspartner för att affären ska underlättas.

Staten har för övrigt redan räckt Bofors en hjälpande hand. Företaget fick provskjuta ett demonstrationsexemplar av kanonen på försvarets skjutfält. Dessutom har man fått låna personal från armén för att visa upp kanonen i indiska Rajastan.

Stridsflygplan. Juvelen i den svenska vapenkronan är stridsflygplanet Jas 39 Gripen. Men försäljningen utomlands har gått trögt.

Hittills har Sydafrika köpt 28 plan medan Ungern och Tjeckien hyr vardera 14.

Tummar på principerna

Thailand, som Göran Persson besökte tidigare i veckan, ska inom den närmaste tioårsperioden förnya sitt flygvapen med åtminstone ett 20-tal plan.

Därför var det inte särskilt många som höjde på ögonbrynen när Saabs vd Åke Svensson plötsligt dök upp i Bangkok i torsdags. Saab är en av Gripens huvudägare.

Utöver Svenska freds- och skiljedomsföreningen var det heller ingen som upprördes över att Göran Persson tog upp framtida flygplansköp med sin thailändske kollega Thaksin Shinawatra. Är man handelsman så är man.

Man kan se statsministerns insatser som välkommen draghjälp till svensk industri. Men man kan också se det som ett utslag av dubbelmoral.

I det fredsälskande Sverige är vapenexport i princip förbjuden. All försäljning är undantag från den regeln. Men vem tummar inte på principerna när miljarderna hägrar?

Sveriges största exportmarknader

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln