Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

(S)prickan

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-03-09

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nalin Pekgul till angrepp mot Mona Sahlin

Sju år har regeringen haft på sig att lagstifta om rätten till heltidsjobb. Ingenting har hänt.

Därför går LO:s Wanja Lundby-Wedin och kvinnoförbundets Nalin Pekgul till frontalangrepp mot Mona Sahlin.

Det var då En gång var de vänner   nu går Nalin Pekgul öppet till angrepp mot jämställdhetsminister Mona Sahlin.

Jämställdhetsminister Mona Sahlin och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin sitter båda i socialdemokraternas innersta cirkel, det verkställande utskottet. S-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul är adjungerad till samma församling.

Det är mycket ovanligt att höga socialdemokrater hoppar på varandra offentligt. Men nu går Wanja Lundby-Wedin och Nalin Pekgul till attack mot Mona Sahlin. Trumpetstötarna hörs ända till Södertälje.

Striden handlar om lagstadgad rätt att jobba heltid. På papperet är regeringen på hugget. I de politiska riktlinjer som antogs vid kongresserna 1997 och 2001 liksom i förslaget till riktlinjer till socialdemokraternas extrakongress i april slås fast att heltid är en rättighet. Medan deltidsarbete är en möjlighet.

I valmanifest

Statsminister Göran Persson har vid tre tillfällen, 1998, 2001 och 2002, tagit upp frågan i sin regeringsförklaring.

Löftet fanns också med i partiets valmanifest till förra valet och i det 121-punktsprogram som bildar grunden till samarbetet mellan regeringen, vänsterpartiet och miljöpartiet.

Trots det har absolut ingenting hänt. Tvärtom går utvecklingen kräftgång - i alla fall för kvinnorna.

I dag har 155 000 kvinnor kortare arbetstid än de skulle vilja. Det är 5 000 fler än 1990, en ökning med tre procent.

60 000 män jobbar också mindre än de skulle vilja. Men de har blivit 3 000 färre sedan 1990-talets inledning, en minskning med fem procent.

Wanja Lundby-Wedin och Nalin Pekgul ger jämställdhetsminister Mona Sahlin skulden. Enligt fempunktsprogrammet "Jämt och ständigt" högprioriterar hon bland annat våld mot kvinnor och sexualiseringen av gator och torg. Däremot inte rätten till heltid.

Heltidsjobb och en lön som det går att leva på har av hävd varit ett av kvinnorörelsens starkaste krav. Det ger kvinnor makt över sin egen ekonomi, möjlighet att lämna misshagliga män och lägger grunden till en godtagbar pension.

Nära en miljon kvinnor

Wanja Lundby-Wedin är ordförande för 880 000 kvinnor, Nalin Pekgul representerar omkring 10 000. Det är med dem i ryggen de nu hotar regeringen och Mona Sahlin.

- På internationella kvinnodagen 2005 ska rätten till heltid finnas. Allt annat kan bara betraktas som att regeringen misslyckats med en av de verkligt stora jämställdhetsfrågorna.

Mona Sahlin samordnar regeringens jämställdhetsarbete.

Arbetslivsminister Hans Karlsson har hand om arbetstiderna. Han uppges nu fila på direktiven till en utredning om lagstadgad rätt till heltidsjobb.

Det är nog tur.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln