Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Äntligen lite mystik i folkrepubliken Snåland

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-25

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Som alla vet kan man alltid få köttbullar med lingon, kokt potatis och gräddsås på Ikea. Så är det i Paris, så är det i Förenade arabemiraten och så är det på Taiwan. Man kan därtill få bokhyllan Billy, benbocken Loffe och knopphängaren Knut.

Allt detta, mat och möbler, producerat i lagom god kvalitet, till rimliga priser, inklusive den hemtrevligt kemiska doften av färsk spånplatta.

Ja, det sistnämnda gäller kanske inte köttbullarna.

Ikea, denna nationella institution, som en gång firade jubileum genom att kalla sig för folkrepubliken Snåland. Som stolt bär konstaterandet att Per Albin byggde folkhemmet, men Ingvar Kamprad möblerade det.

Allt det där vet ni.

Förr var det spännande att handla på Ikea. Det var på den tiden det saknades skruvar när man kom hem. Lite la-hit-la-ha, sådär. Inte tryggt förutsebart som Försäkringskassan och bokbussen.

Det var då det. Nu är det folkhemmet som är lite la-hit-la-ha. Man väntar förgäves på bokbussen. Folkrepubliken Snåland, däremot, har ordning på torpet. Inget oförutsett inträffar. Det finns inget att fråga om, inget att uppröras över och det är lika för alla.

Folkrepubliken känner inga kelgrisar och inga tillbakasatta. Köttbullar åt alla. Rätt antal skruvar. Ingen mystik.

Det är evinnerligt trist. Därför vill jag tacka Bonnierkoncernen.

Bonnierkoncernen, vars överhuvud för övrigt bor i en fin lyxkåk vid vattnet på exklusiva Djurgården, har ägnat den senaste veckan åt att granska Ingvar Kamprad, president i folkrepubliken. Och håll i er nu: det visar sig att han inte bara köper snus för sina miljarder.

Ingvar Kamprad äger en herrgård i Småland, en villa i Schweiz och en vingård i Frankrike. Sammanlagt värde en sådär 60 miljoner. Varken Dagens Nyheter eller Expressen, som båda engagerat sig i frågan, har visserligen kunnat beslå honom med att åka taxi. De kan inte säkert dementera att han återanvänder tepåsar. Men ändå. Ingvar äger en vingård!

En tidigare medarbetare uttalar sig anonymt om sin gamla chef i DN: "Han är en man med dubbla bottnar." Och tidningen undrar hur det ska gå för Ikea, nu när den avslöjat "Kamprads hittills så framgångsrika pr-bluff".

Ja, hur ska det gå?

Visst är det spännande? Igen. Tänk att få köpa Billy av en "man med dubbla bottnar". Äntligen lite mystik i den trista folkrepubliken!

Det är nästan så man vill lyxa till det med fläskfilé, i stället för de där köttbullarna, nästa gång. Bara för att fira.

Johan Hakelius