Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Blair måste gå om hon har rätt

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-02-27

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Premiärministern dementerar inte spionuppgifterna

Om anklagelserna är sanna kommer Tony Blair att tvingas avgå.

Att spionera på FN-chefen Kofi Annan är oförlåtligt i det internationella samarbetet.

Förra biståndsministern Clare Shorts avslöjande om att de brittiska underrättelsetjänsterna MI 6 och GCHQ avlyssnat FN:s generalsekreterare Kofi Annans och hans medarbetares telefonsamtal kan kosta Tony Blair makten. I alla fall om uppgifterna är sanna.

Hittills har ingen trätt fram och verifierat dem. Men de har inte heller dementerats. Inte ens av Tony Blair som i går begränsade sig till att kalla Clare Short "djupt oansvarig".

Skickade talesman

I FN-högkvarteret i New York skickade Kofi Annan fram sin talesman Fred Eckhard i stället för att säga någonting själv. Men inte heller Eckhard verkade övertygad om att uppgifterna är fel.

Han sa bara att han skulle bli besviken om det var sant. Samtidigt som han avslöjade att Blair beordrat den brittiske FN-ambassadören att ringa Kofi Annan så snart Shorts anklagelser blivit kända.

Bakgrunden till hela historien är kriget mot Irak. Det delade inte bara EU och det brittiska folket utan också FN:s säkerhetsråd som aldrig gav invasionen sitt godkännande.

Före den avgörande omröstningen jobbade både USA och Storbritannien, som båda ville ha ett krig, hårt på att övertala de andra länderna i rådet att stödja anfallet.

Metoderna var otraditionella. Det visade sig bland annat i en promemoria från USA där de bad britterna om hjälp att öka övervakningen av de andra medlemmarna i säkerhetsrådet.

Läcka åtalades

Dokumentet läcktes till media av Katharine Gun, 29, översättare på Storbritanniens motsvarighet till Försvarets radioanstalt. Hon blev av med jobbet och åtalades. I förrgår lades processen ner. Bevisen höll inte.

Det finns alltså en rad uppgifter som talar för att den brittiska regeringen med Tony Blair i spetsen använt diskutabla, och kanske också olagliga, medel att nå sitt syfte - ett krig mot Saddam Husseins Irak. Blair påstod ju också att de massförstörelsevapen som ännu inte hittats kunde sättas in med bara 45 minuters varsel.

Om de brittiska underrättelsetjänsterna gick så långt att de till och med avlyssnade FN-chefen är alltså oklart. Men hittills står Clare Shorts uppgifter oemotsagda.

Skulle de visa sig vara korrekta tar en lysande politisk karriär slut. I det internationella samarbetet intar FN en särställning. Förenta nationerna bildades av världens länder efter andra världskrigets masslakt och ska främja fred och slå vakt om de mänskliga rättigheterna.

Att visa en så djup misstro mot ledaren för denna organisation att man avlyssnar hans telefonsamtal är både otänkbart och oacceptabelt i det globala samarbetet. Den som gör det har dömt ut sig själv.

De närmaste dagarna visar om detta blir Tony Blairs sista kris.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln