Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Pyssla - och kom ut ur prettohelvetet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-15

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En förtigen sanning: världen skulle antagligen vara bättre om fler av oss famlade efter guldsprejen så snart vi såg lösa makaroner. Om vi inte kunde låta bli att limma ihop stenar till små troll, när vi fick chansen. Om vi hamstrade flörtkulor.

Jag blir mer och mer övertygad om det här: det världen lider av är ett underskott av pyssel.

Vänta nu, säger ni. Tv-kvällarna är fulla av torprenoveringar, omgörningar och snickerier. Inredningstidningarna står som fyrfärgstryckta spön på glanspapper i kioskbackarna. Är det något som görs, så är det pyssel.

Icke. Fel. Falskt.

Det där har inget att göra med pyssel. Det är "livsstil". Konsumtion. Disajn. Fast ingen stavar det förstås så, för det ser fult ut.

Och det är just det som är skillnaden. Alla de där omgörningarna och formgivningarna är lika avspända som en avgångsklass från Konstfack, klädd i helsvart. Runt alltihop står en stank av estetisk trendskräck.

Det har inget med pyssel att göra.

Jamen, säger ni, allt carportbyggande och Timell-hamrande, då? Inte särskilt trendigt. Sant. Men lika neurotiskt. Terapiverksamhet för män som blir nervvrak om de inte får visa att de "hugger i". Det, och en form av skatteplanering. Inte pyssel.

Saken är ju den här: en guldsprejad makarontavla är aldrig snygg. Ingen kan vinna karlakarlpoäng på att pyssla. Det finns inga fogdar att lura på att limma ihop gamla äggkartonger med tomma toarullar.

Kort sagt: pyssel höjer ingens status, fyller ingen praktisk funktion och resultatet är oftast så gräsligt att bara kärlek till egna barn kan förmå en att inte ringa 112 till stilpolisen.

Det är just det som är poängen. I det här överspända, råttröviga, ythysteriska, prettohelvetet som är vårt nu, skulle små puttrande härdar av pyssel rädda liv. För till och med när vi ska slappna av biter vi ihop för att göra det på rätt sätt. Jag säger bara yoga.

Sanna mina ord: pyssel är vägen, livet och sanningen. Lägg ner verktygen. Släng yogamattan du köpte på Stadium för 649 spänn. Gräv fram några filtbitar, en slö sax, lite kräppapper och en flaska skollim redan i kväll. Gör ett kollage.

Det kommer att bli fruktansvärt fult. Men du kommer att bli en ny, lyckligare människa.

Johan Hakelius