Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Det finns ingen ursäkt för verkets "lägervakter"

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-12-23

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Anställda på Migrationsverket beter sig som underutvecklade lägervakter.

För det finns inga ursäkter.

Sverige är ett av de länder som tagit störst ansvar för den moderna tidens stora flyktingströmmar. Sverige är också ett land som i internationella sammanhang berömmer sig för att stå för humanism och grundläggande mänskliga rättigheter.

Desto större är skandalen på Migrationsverket. Den myndighet som tar emot människor som flytt från umbäranden och förföljelse i hemlandet till en förmodad trygghet i Sverige. Och som utreder om de har rätt att stanna här.

Alla svenska myndigheter bygger på demokratins grund. Till den hör humanism och människors lika värde.

På Migrationsverket är det inte bara högtidsord. Det är ord som ska omsättas i praktiskt handling i ibland väldigt svåra situationer.

Alla översittare kan använda maktspråk. Vilka idioter som helst kan förnedra blinda. Eller andra människor i underläge.

Men att ge en flykting beskedet att den ska tillbaka till det helvete den flytt ifrån kräver något helt annat. Nämligen takt, ödmjukhet och empati. Inte tårta och champagne.

Sedan tre år tillbaka har Migrationsverket ett etiskt råd. Uppenbarligen har det inte fungerat optimalt. I februari organiseras det om.

Ordföranden blir inte längre generaldirektören utan hämtas utifrån. Ledamöterna, bland andra Aftonbladets kolumnist Yrsa Stenius och författaren Gerda Antti, tillsätts av regeringen.

Rådet ska vara rådgivande och ett stöd till ledningen. Det är säkert bra.

Men det förefaller inte vara ledningen som är i störst behov av etisk vägledning. Utan fotfolket, cheferna och de anställda ute på Migrationsverkets många lokalkontor.

Janna Valik är verkets åttonde generaldirektör. En av hennes företrädare, Christina Rogestam, tvingades 1992 lämna verket sedan Aftonbladet avslöjat en miljonrullning.

Verket gjorde hysteriskt dåliga affärer med skattebetalarnas pengar när flyktingarna från Jugoslavien skulle inhysas.

En mental härdsmälta hos vissa av verkets anställda kan få samma effekt. Att be om ursäkt för otillständigheter är bra, men det räcker inte.

Hur lång tid har det tagit att bygga upp lägervaktskulturen på Migrationsverket? Och hur länge sitter Janna Valik kvar?

Lena Mellin