Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Det är ingen kvalitet på det svenska buset

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-11

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nu vill Ronnie Biggs komma ut igen. Många har fått för sig att han var hjärnan bakom det stora tågrånet. Men så var det inte alls. Han råkade bara stå och spika ihop lite heminredning hos en pensionerad tågförare.

Tågförare kan förstås vara bra att ha om man ska råna tåg. Snickare, däremot, har man ingen större nytta av. Men ni vet hur det är. Det ena ledde till det andra. Ronnie halkade in på ett bananskal. En klar amatör.

Det var i England, augusti 1963. Posttåget mellan Glasgow och London var målet. Femton skurkar lyckades få med sig drygt två och en halv miljoner pund i använda sedlar. Ronnie spelade en liten biroll. Klantade till det mesta. Och blev haffad.

Meningen var att han skulle sitta 30 år i buren. Men det blev bara 15 månader. En kollega i snickeribranschen hade försett Ronnie med en repstege. Han försvann, gömd i en flyttbil.

Det var egentligen först då det började. Ronnie plastikopererade sig. Smet till Spanien och sen till Australien. Där snickrade han under namnet Terry Cook. En granne kände till slut igen honom och gick till polisen. Grannen hade visserligen fel. Han trodde att Ronnie var Lord Lucan, en spelgalen baron som just hade mördat barnflickan av misstag. Det kan bli så, om man inte ser sig för när man ska mörda sin fru. Men Ronnie satt ändå i klistret.

Han slank i väg till Brasilien. Där skaffade han sig en flickvän, Raimunda, och gjorde henne bums gravid. Då kunde han inte utlämnas, enligt brasiliansk lag. Ja, sen satt han där i Rio, gav lite intervjuer, lade sig i brittisk kriminaldebatt, spelade in en låt med Sex Pistols och retades i största allmänhet. Jack Slipper, den stackars polisinspektören som skulle få hem honom, höll humöret uppe. Men särskilt kul kan det inte ha varit.

Först för fyra år sen kom Ronnie till slut hem. Sjuk och utfattig. Tidningen The Sun fixade det hela. Så snart planet landade blev det handbojor och gallerfönster.

Och nu vill alltså Ronnie, 75 år i söndags, bli utsläppt. Han har haft slaganfall och hjärtattacker, är förlamad och måste sondmatas.

Jaja. Vi får väl se. Men man kan väl säga så här: Ronnie Biggs var inte spion med KGB i ryggen. Ändå fastnade han inte i Södertäljeskogen. Han somnade inte heller i en villa i Gränna. Denne hopplöse amatör tog sig till Rio. Och förresten är Lord Lucan, klantig amatörmördare, fortfarande spårlöst försvunnen.

Det är ingen riktig kvalitet på det professionella svenska buset.

Johan Hakelius