Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Storpolitisk sten sattes i rullning

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-01-19

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Konstbråket har nu blivit politik på högsta nivå.

En frontalkrock mellan den svenska och israeliska regeringen.

Göran Persson är den mest Israel-vänliga statsministern på länge. Hans officiella besök i Israel för fyra år sedan var det första av en svensk statsminister sedan Tage Erlander badade i Döda havet 1962.

Vid sex tillfällen har Persson deltagit i möten i Stockholms synagoga. Några gånger har han uppträtt i kalott.

Men Perssons ambitioner hotas nu av konstbråket. När ambassadör Zvi Mazel vräkte ner strålkastaren i det blodfärgade vattnet på Historiska museets innergård satte han en storpolitisk sten i rullning.

Premiärminister Ariel Sharon anser att konstverket är ett tecken på ökande antisemitism i Europa. Hans regering står enad bakom sin koleriske ambassadör. Det fick ambassadör Robert Rydberg veta vid ett möte på UD i Tel Aviv.

Sveriges regering lika bestämd

Men Sveriges regering är lika bestämd. Mazel, som i dag träffar representanter för utrikesdepartementet, kommer då att få beskedet att regeringen anser att hans beteende är oacceptabelt.

Diplomatiska fnurror är inte ovanliga. Men konstbråket, som mycket väl kan utvecklas till en ännu djupare konflikt, kommer vid en sällsynt illa vald tidpunkt. I alla fall för Sverige.

För fyra år sedan fick Göran Persson internationell framgång med en konferens om förintelsen. Rader av premiärministrar kom till Stockholm. En av dem var Ehud Barak från Israel.

I år skulle Persson sätta punkt för sin seminarieserie. Nu genom en tredagarskonferens om folkmord som sträcker sig över internationella minnesdagen för förintelsen. Symboltyngt så det förslår.

Tänker inte ge vika

Från början skulle temat ha varit folkmord, konflikter och terror. Men efter påtryckningar av bland annat Israel inskränktes det till att handla om att förhindra framtida folkmord. Så hoppades man undvika att konflikten i Mellanöstern kom upp.

Israel har tackat ja till konferensen. Man skulle representeras av president Moshe Katzav.

Nu kräver Israel att installationen på Historiska museet tas bort. Annars kommer de inte till Perssons tillställning.

En vecka återstår innan seminarierna inleds. Båda sidor är nergrävda i skyttegravarna. Israel kräver att installationen tas bort. Sverige tänker inte ge vika.

Saken kompliceras av att den lett till inrikespolitisk träta. De borgerliga partierna står på ambassadörens sida, kristdemokraternas ungdomsförbund har polisanmält museet för hets mot folkgrupp. Riksdagens vänstra halva backar upp regeringen.

I värsta fall trappas konflikten upp med att Israel kallar hem sin ambassadör. Det vore en kraftfull diplomatisk markering. Och en rungande örfil till Göran Persson.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln