Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Nya förslaget bättre - men de rikaste slipper undan

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-03-18

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det blev bättre. Men inte riktigt bra.

Människor i gans-ka vanliga lönelägen står för notan när förmögenhetsskatten halveras.

Den statliga skatteutredningen, Egendomsskattekommittén, går från klarhet till klarhet.

I förra veckan ville en majoritet i utredningen betala halveringen av förmögenhetsskatten genom att bland annat höja skatten på avkastningen på pensionssparande.

Tänkte om

Det var dumt. Förslaget skulle, om det genomförts, drabba dem som lytt statsmakternas uppmaning att planera för sin ekonomi på ålderns höst. Udden var också riktad mot avtalspensionerna för många av Sveriges allra sämst avlönade, LO:s privatanställda medlemmar.

Sedan dess har utredarna tänkt om. Det är bra. Men det kunde ha varit ännu bättre.

Löntagarna

Från pensionsspararna har notan skickats vidare till löntagarna. De 1,5 miljoner personer som har de högsta inkomsterna får inkomstskatten höjd med 800 miljoner kronor. Pengarna används som en delbetalning av sänkningen av förmögenhetsskatten.

Det kan vid ett första ögonkast förefalla rättvist. De som tjänar mest får betala för sin sänkta förmögenhetsskatt genom höjd skatt på inkomster.

Men riktigt så enkelt är det inte. Gränsen går vid en inkomst på 22 500 kronor i månaden. Alltså vid en relativt normal lön. Hade det inte varit bättre att sätta gränsen lite högre?

En kvarstående obegriplighet vill skatteutredningen inte heller göra något åt. De vill behålla regeln som säger att den som äger minst en fjärdedel av aktierna i ett företag på börsens O-lista slipper förmögenhetsskatt på sina aktier i familjeföretaget.

Rikast slipper

Sveriges rikaste man, H&M:s huvudägare Stefan Persson, kommer alltså även i fortsättningen att slippa skatt på sina aktier i Hennes&-Mauritz.

Kritiken mot förmögenhetsskatten, som utredningen hoppades komma till rätta med, kommer alltså att fortsätta. Änkan Astrid fortsätter att betala förmögenhetsskatt på sitt slutbetalade hus.

Medan Stefan Persson och hans släktingar slipper.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln