Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Valnerverna är redan nu i full dallring

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-08-30

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

En rekordlång valrörelse börjar i dag, 748 dagar före valdagen.

Göran Persson har oddsen på sin sida. Men Fredrik Reinfeldt kan överraska.

Nervositeten för vad väljarna ska hitta på den 17 september 2006 är redan stor. I förrgår gick Göran Perssons gunstling, samordningsminister Pär Nuder, till våldsamt angrepp på moderatledaren Reinfeldt som han kallade för ledare för "det blöta fingrets parti". En slingerbult, alltså.

Nervositeten minskade inte av Sifomätningen i går.

Enligt den är ställningen mellan vänster- och högerblocket det jämnaste på sju år.

Viktiga tillgångar

I den medvinden samlas de fyra borgerliga partiledarna hemma hos Maud Olofsson (c). Här är deras viktigaste tillgångar:

Ny beslutsamhet. Det finns en känsla av "nu eller aldrig" i de borgerliga ledningarna. En valseger kommer inte av sig själv, den kräver blod, svett och tårar. Det är fyrklövern beredd att satsa.

Ny organisation. De borgerliga vill bilda en koalitionsregering. Men väljarnas tilltro till att de fyra verkligen kan jobba ihop är låg.

En mer slagkraftig organisation av samarbetet och valkampanjerna kan öka förtroendet. Hur det ska se ut ska diskuteras hos centerledaren.

Socialdemokraterna. Vid nästa val har socialdemokraterna suttit vid makten tolv år i rad. Det är en lång tid. De senaste åren har regeringen ofta bytt fokus och sällan presenterat spännande visioner.

Denna trötthet kan spela de borgerliga i händerna. I alla fall om de lyckas framställa sig själva som piggare och mer idérika.

Kvinnoparti? Det finns planer på att bilda ett feministiskt parti.

Om planerna realiseras kommer rösterna framför allt att tas från politikens vänsterhalva - från socialdemokraterna, miljö- och vänsterpartiet.

Indirekt stärks alltså det borgerliga alternativet. Men de stenar som de borgerliga måste rulla åt sidan för att vinna är inte små.

SM-guld

Bättre ekonomi. Ingen vet hur ekonomin ser ut om två år. Men dagens prognoser tyder på att arbetslösheten kommer att vara lägre. Det leder till ökade skatteinkomster - och mer pengar för reformer. Det gynnar socialdemokraterna i kampen om väljarna.

Kampanjmästarna. Socialdemokraterna har SM-guld i politiska kampanjer. De har mer pengar, mer personal och de mest centrala politikerna.

Den övermakten är lätt att utmana - men svårare att besegra.

Fyra är inte en. Föreställningen att de borgerliga har svårt att samarbeta är djupt rotad.

Tre regeringar avlöste varandra mellan 1976 och 1982.

Mellan 1991 och 1994 höll regeringen visserligen ihop - men centerledaren Olof Johansson hoppade av i protest mot Öresundsbron.

Ammunition

Bilden av ständigt trätande bröder är ett stort hinder för de borgerliga.

Brist på succéer. De borgerliga har inga rejäla framgångar att visa på under de nio år de regerat sedan 1932. Särskilt påtagliga har de ekonomiska problemen varit.

På 1970-talet öppnades "industriakuten".

På 1990-talet rasade statsfinanserna ihop. Träffsäker ammunition för Göran Persson.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln