Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Vänsterpartiet rustar för ny strid

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2003-11-28

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lena Mellin: Lönnroths kandidatur ett sätt att stärka förnyarna

Partiledarvalet blottar en ny fraktionsstrid i vänsterpartiet.

Att Johan Lönnroth, 65, kandiderar beror på att han vill stärka förnyarnas ställning på bekostnad av vänsterfalangen.

Vänsterpartiet är splittrat i en vänsterradikal och en mer reformistisk falang, förnyarna. Klyftan mellan dem visar sig vid varje kongress och vid varje personval.

Om knappt tre månader samlas partiet till en ny kongress för att utse ny partiledare efter Gudrun Schyman som avgick i början av året. Sedan dess har Ulla Hoffmann vikarierat på posten.

Alternativt partiprogram

Partiledarevalet håller på att utvecklas till en ny fraktionsstrid mellan vänsterfalangen och förnyarna.

Det första tecknet var Johan Lönnroths överraskande kandidatur till partiledarposten i förrgår. Han var under en lång följd av år vice ordförande under Gudrun Schyman och anses vara en av de ledande förnyarna.

Han har dessutom skrivit ett alternativt förslag till nytt partiprogram som ska behandlas på kongressen i februari, ett förslag som betraktas som "mjukare" än programkommissionens.

Lönnroth lämnade riksdagen tidigare i år i samband med en depression. Men ställer alltså upp som partiledare om han får kongressens förtroende.

Ledningstrojka

Nästa synliga tecken på fraktionsstriden kom i går. Då meddelade Camilla Sköld Jansson att hon också kandiderar till ordförande. Tidigare har hon bara varit beredd att bli vice. Sköld Jansson är ledamot av riksdagen och partiets innersta cirkel, det verkställande utskottet. Men till skillnad från Lönnroth representerar hon vänsterfalangen. Ordningen var därmed återställd, båda falangerna hade en känd och respekterad kandidat till partiledarposten.

Valberedningen räknar med ett lägga fram sitt förslag i januari. Det kommer av allt att döma bli en ledningstrojka, en ordförande och två vice, enligt modell från flera borgerliga partier.

Men det är långtifrån säkert att valberedningens förslag kommer att gå igenom. Om inte balansen mellan förnyarna och vänsterfalangen upplevs som näst intill perfekt kommer man från båda sidor göra allt för att punktera valberedningens förslag till förmån för sina egna kandidater.

Hittills har åtta personer tackat ja till att kandidera som partiledare. Nio har inte gett besked. Vänsterfalangens uttalade favorit, förre partisekreteraren Lars Ohly, ställer bara upp som vice ordförande. Om inte han också ändrar sig.

Förnyarna

Vänstern

Lena Mellin