Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Konspiratörerna skulle ordna allt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-26

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Så har året nästan gått och "da Vinci-koden" ligger fortfarande oläst. Poängen, om jag har förstått det hela rätt, är ungefär den att Jesus fick barn och att alla, sedan dess, blivit dragna vid näsan. Förutom, förstås, en liten hemlig grupp som har koll på hur världen EGENTLIGEN hänger ihop.

Det finns alltid en sådan där liten grupp. Det hör till konspirationsteoriernas väsen. Och egentligen är det deras enda svaghet. För saken med konspirationsteorier, särskilt de stora, är att de är trovärdiga. Det är precis därför de finns. De lindar en röd tråd kring det obegripliga och gör det begripligt.

Eller skulle åtminstone göra det. Om det inte vore för konspiratörerna.

Det handlar inte om vilka de är. De som vanligtvis dyker upp när det talas konspiration - påven, prins Charles, Lisbet Palme, marsianer - vem vet vad de har för sig? Kanske ägnar de all sin vakna tid åt att styra världen i hemlighet. Nej, problemet är vad de använder sin makt till.

Har ni till exempel noterat att folk som blir bortförda av utomjordingar - de extremt intelligenta, oerhört avancerade varelser som styr här på jorden, utan att vi vet om det - alltid råkar ut för samma sak? Alla bortförda jordbor blir, enligt mängder av vittnesmål, petade i stjärten.

Rymdhärskarna har vår planet i sin hand, eller tentakel. De har uppfunnit outsinliga energikällor, lärt sig behärska telepati och fixat osynlighetssköldar. De har rest tusentals ljusår.

Men allt de vill är att peta oss i stjärten.

Eller, för att stanna vid jordbundna konspirationer, varför är alla dessa konspiratörer helt fixerade vid gruppsex, kannibalism, att tala baklänges, kläcka gåtor och kludda pentagram i människoblod? All denna makt och allt den används till är att rigga något som påminner om en urspårad julfest i föreningen Mensa?

Konspiratörer med en gnutta idealism skulle kunna skapa världsfred, utrota svälten och hindra Ingvar Oldsberg från att uppträda i tv igen. Konspiratörer med ett uns humor skulle kunna lura i Usama bin Ladin en sup och en skinkmacka.

Men om konspiratörerna själva får välja, enligt alla kända teorier, blir det en variant på halvsjaskig porrklubb för sadistiska korsordssnillen i stället.

Och det skulle alltså göra något begripligare?

Johan Hakelius