Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Utvisningen är en skandal

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-03-23

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Utvisningen av de två terrormisstänkta egyptierna är en praktfull rättsskandal.

På annat sätt går det inte att tolka JO Mats Melins skoningslösa kritik.

Sverige anser sig vara en förkämpe för mänskliga rättigheter. Men reporna i lacken blir allt fler.

När tre svenska medborgare av somaliskt ursprung svartlistades av EU 2001 protesterade inte regeringen. Den deltog i beslutet.

Det var en skandal. Men frågan är om den inte överträffas av avvisningen av två egyptiska medborgare samma år.

Allt de gjorde var fel

Chefs-JO Mats Melin har undersökt utvisningen. I går kom hans dom. Säpo får "synnerligen allvarlig kritik". I stort sett allt de gjorde var fel, eller till och med olagligt.

Historien i korthet: de terroristmisstänkta Ahmed Agiza och Mohammad El Zary ville stanna i Sverige. Migrationsverket bollade frågan till regeringen som bestämde att de skulle utvisas.

Samma eftermiddag hämtades männen, fördes till Bromma och flögs till Kairo i ett amerikanskt plan med personal från underrättelsetjänsten CIA. I Egypten släpptes så småningom El Zary. Agiza dömdes till 15 års fängelse.

Detaljerna från Bromma flygplats är hårresande och skulle platsa i en rapport från Amnesty.

1 På svensk mark bestämmer svenska myndigheter. Men Säpo lät amerikanerna ta över. De svenska poliserna tittade i bästa fall på. Ibland gjorde de inte ens det. Det är olagligt.

2 USA-agenterna bar huvor och kommunicerade med teckenspråk. Ingen, inte ens deras svenska kolleger, skulle känna igen dem.

3 Egyptiernas kläder klipptes av dem och ersattes med overaller, huvor, fot- och handbojor. De tvingades gå barfota - i december. På planet spändes de fast på madrasser längst bak.

Chefs-JO använder ord som "inhumant", "oacceptabelt", "förnedrande" och "i vissa fall olagligt".

4 Sverige erbjöds hjälp från CIA eftersom man hade svårt att hitta ett ledigt plan samma dag som regeringen fattade beslutet. Dåvarande utrikesministern Anna Lindh godkände att Säpo tackade ja till erbjudandet.

Märkvärdigt tyst

Var finns ilskan och protesterna? Ingenstans. Det är märkvärdigt tyst.

En hel värld reagerade mot övergreppen i Abu Ghraib-fängelset i Bagdad. Men i Sverige, på en alldaglig flygplats i Stockholm, behandlades människor nästan lika illa.

I George W Bushs krig mot terrorismen sätts de mänskliga rättigheterna på undantag. När svenska myndigheter spelar med har det gått för långt.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln