Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Ökad lycka borde bli ett politiskt mål

SKRATTFEST I Sverige är inte lycka ett uttalat politiskt mål. Däremot är våra partiledare själva glada ibland. Men hur ser deras olika garv ut? Rätt svar finner du längst ner i artikeln.

Hela världen talar om det.

Men i Sverige är det knäpptyst.

Det nya målet för politiken är inte tillväxt. Det är lycka.

Premiärminister Wen Jiabao var inte först. Men hans ord tidigare i vår kommer att få betydelse långt utanför Kinas gränser:

– Den främsta måttstocken för bedömningen av våra tjänstemäns prestationsförmåga blir huruvida folk känner sig glada och nöjda, inte hur många projekt med skyskrapor de varit inblandade i.

Så sade han till kinesiska folkkongressen i mars, och eftersom den som vanligt var lyhörd godkände delegaterna att lycka, xingfu, blir det nya mottot.

Kinas ledning är inte de enda som anser att högre BNP spelat ut sin roll som ledstjärna för politiken.

Redan på 1700-talet hävdade den brittiske filosofen Jeremy Bentham att målet för all politik borde vara att maximera lyckan.

Trehundra år senare utreder hans landsman, premiärminister David Cameron, ett lyckoindex.

Den brittiska motsvarigheten till Statistiska centralbyrån har fått drygt 20 miljoner kronor för att utarbeta en metod att mäta lycka. Nästa år görs den första mätningen och sedan ska man kunna följa om britterna blir mer eller mindre lyckliga av den förda politiken.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy hör också till dem som vill att folk inte bara ska vara mätta och friska utan också uppleva lycka och välbefinnande.

Han vände sig till Nobelpristagarna Joseph Stiglitz och Amartya Sen som i 1,5 år grunnade på hur lycka skulle mätas.

Dock vill Sarkozy inte gå lika långt som Bhutan, vars regering måste bedöma vilken effekt varje åtgärd har. Inte bara på bruttonationalprodukten utan också på bruttonationallyckan.

Det har lett till att bergsriket förbjudit bland annat brottningskanaler på tv, plastpåsar och trafikljus.

Redan för fyra år sedan organiserade den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD en konferens om ”Är lycka mätbar och vad betyder det i så fall för politiken”. Den handlade om metodproblem, vad som avgör om man är lycklig och hur det skulle påverka.

Många på hög politisk nivå är alltså sysselsatta med att göra oss lyckliga. Men inte i Sverige.

Riksdagsledamoten Lise Nordin (MP) är ett undantag. I höstas föreslog hon att ökad lycka skulle bli ett politiskt mål och att ett lyckoindex borde utredas.

Nordins riksdagsmotion har givetvis inte behandlats.

Ibland är vi faktiskt lite efter.

Veckans citat

”Inom LO kan man fråga sig varför man ska lägga miljoner på ett parti som kanske inte kommer i regeringsställning igen under överskådlig tid.”

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och socialdemokrat.
 

”Det var ingen i branschen som tog emot Ingvar Kamprad som en innovatör. Han sågs som en irriterande bonnläpp.”

Ekonomiprofessorn Alf Rehn om hur vi förhåller oss till kreativitet.
 

5 smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll...
 

Man är aldrig för ­gammal för att starta om

En av dem som hoppas bli invald i riksdagen i finska riksdagsvalet på söndag är författaren och regissören Jörn ­Donner, 78. Han var riksdagsledamot i åtta år fram till 1995. Han har också suttit i EU-parlamentet.
Det är skillnad på skit och pannkaka

Ericssons bolagsstämma klubbar en arvodeshöjning för styrelsens ledamöter. Höjningen blir tio procent, 68?750 ­kronor i månaden, till totalt 825?000 kronor per år. Om de anställda krävde lika mycket skulle det bli blankt nej.
Först om flera år vet vi vad det betyder

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) vill att människor ska få fortsätta vara sjukskrivna mer än 550 dagar om det vore ”oskäligt” att de inte är det. Gummi­paragrafen införs nästa år men vad den betyder vet man först då den domstolsprövats.
Ännu ett steg bort från alliansfriheten

Den svenska alliansfriheten blir alltmer genomskinlig. ­Sverige deltar under Nato­kommando i tre operationer. Och nu ska 15 amerikanska Black hawk-helikoptrar köpas av försvaret. Utbildningen av piloterna i USA börjar redan i sommar.
Är han smart eller är han feg?

Reinfeldt (M) nobbar en sjukvårdsdebatt med Håkan Juholt (S) inför omvalet i Västra Götaland i maj. Fegt? Nej, snarare smart. Stats­ministern vill först veta vad ­Juholt vill. Annars riskerar han bara att bli en slagpåse utan eget mål att attackera.

Följ ämnen i artikeln