Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Att säga ja nu är att gambla bort sina chanser helt

Pär Nuder fortsätter att säga nej, nej, nej.

Det gör han rätt i.

Att säga ja nu vore att spela bort chanserna att bli partiledare.

Kontrasten mellan orden och minspelet var slående när Aftonbladet i går intervjuade Pär Nuder om han vill bli ordförande för Socialdemokraterna.

Med munnen meddelade Nuder att han inte är kandidat. Minspelet däremot skvallrade om att han var mycket belåten över att få frågan, om än bara av Aftonbladet och inte av valberedningen.

Nuder gör rätt i att fortsätta säga nej. Om han sa ja nu, hela nio veckor före den avgörande partikongressen, är risken överhängande att han skulle bli bortspelad.

Så går det nämligen till i Socialdemokraterna. Den som känner sig hotad vid ett ledarbyte trummar snabbt ihop sina kompisar och sedan går till samfälld attack på det för tillfället mest lämpliga sättet mot den utpekade efterträdaren. Brutalt? Javisst.

Därför ska Nuder fortsätta säga nej tills han – eventuellt – får frågan av den enda intressanta i sammanhanget, valberedningens ordförande Berit Andnor.

Men då kan nej bli ja. Många tycker att det är oärligt, men det är inte en uppfattning jag helt delar.

I socialdemokratin måste man dels bete sig enligt spelets regler, annars blir man mosad. Nuder uppträder nu enligt etikettsboken.

Dessutom har den eventuella kandidaten faktiskt inte något att ta ställning till förrän valberedningen frågar. Antingen genom ett sonderande samtal eller med en rak fråga.

Skulle Nuder bli en bra partiledare? Återstår att se. Han besitter den formella kompetensen, har suttit i regeringen och jobbat nära Göran Persson i tio år och har dessutom internationell erfarenhet. Däremot är Pär Nuder inte en engagerande person som får ögonen att tindra.

Men ibland finns inte kandidaten som har allt – och då får man ta vad man får.

Men fler personer ska rekryteras till S-ledningen än Mona Sahlins efterträdare.

Partisekreteraren Ibrahim Baylan har fått mycket kritik och med en manlig partiledare kommer han garanterat att bytas ut. Som kompensation kan han få bli gruppledare i riksdagen.

Riksdagsledamoten Veronica Palm, trea på S-kommunalrådens lista av önskvärda partiledare, är en av dem som nämns liksom

Lena Sommestad, före detta miljöminister. Båda tillhör vänsterfalangen och skulle alltså komplettera den mer högerinriktade Nuder.

I paketet ingår också posten som ekonomisk talesman. Där sitter i dag Thomas Östros och för närvarande finns inga tecken på att han kommer att bytas ut.

På måndag ska valberedningen ha in önskemål om den nye ledarens egenskaper. Arbetshäst borde vara en.

Den nye partiledaren ska inte bara organisera om ett fattigare parti, med minskat väljarstöd följer fallande inkomster. Den ska dessutom gjuta mod i en skadskjuten partiorganisation samt hitta politiken som gör att mer än 13 procent i Stockholm, och 22 procent i hela landet, av de som arbetar, tycker att Socialdemokraterna är ett attraktivt alternativ.

Följ ämnen i artikeln