Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Bodström - det nya stjärnskottet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-01-02

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Perssons överraskning är duktigast i regeringen - enligt svenska folket

Justitieminister Thomas Bodström borde pösa av stolthet. Enligt svenska folket är han regeringens duktigaste minister.

Statsminister Göran Persson ligger på delad tredjeplats.

För åttonde året i rad sätter svenska folket betyg på regeringens statsråd i Aftonbladet/Sifo.

Efter mordet på utrikesminister Anna Lindh, de senaste årens listetta, har Thomas Bodström gått upp till förstaplatsen.

Göran Persson älskar att överraska i utnämningarna av nya ministrar. Och givetvis var det många som höjde på ögonbrynen när han hösten 2000 presenterade efterträdaren till Laila Freivalds som justitieminister.

Det blev elitspelaren i fotboll och advokaten Thomas Bodström, son till förre statsrådet Lennart Bodström.

Samma fem i topp

Under året som gått har Thomas Bodström gett ut en bok om sin tid som statsråd, "700 dagar i Rosenbad". Dessutom har han aviserat skärpt lagstiftning mot sexualbrott, föreslagit en lag emot barnäktenskap, avsatt pengar till 4 000 nya poliser och sett till att rättstryggheten för dem som utsätts för hemlig telefonavlyssning ökar.

Fem i topp. Med undantag för Anna Lindh, som ersatts av Laila Freivalds, är det samma personer i topp som förra året. Det är bara rangordningen som ändrats något.

Freivalds kvalade in direkt i toppfemman. Biträdande näringsminister Ulrica Messing har gått upp från femte till andra plats. Göran Persson fortsätter att dela tredjeplatsen med näringsminister Leif Pagrotsky.

Förra årets färskingar

Godkänt bara för en fjärdedel. Bara 5 av 22 statsråd, 23 procent, får godkänt betyg av svenska folket. Det är lika få som förra året.

Årets klättrare. I förra årets mätning var nästan hälften av statsråden riktiga färskingar. De hade tillträtt i oktober, en månad efter riksdagsvalet.

Men trots att de nu blivit mer kända för väljarna och mer förtrogna med sina arbetsuppgifter har svenska folkets uppfattning om deras arbetsinsatser inte ökat särskilt mycket.

Bara fem får bättre betyg än förra året. Mest har omdömet om arbetsinsatserna ökat för Ulrica Messing, jämställdhetsminister Mona Sahlin och försvarsminister Leni Björklund som alla ökar med 0,2. Förra årets största ökning var 0,3.

Årets sjunkbomber. 7 av de 22 statsråden får lägre betyg i år än de fick förra året. Det minskar alltså för fler än det ökar.

Bottenduo

Socialminister Lars Engqvist och arbetslivsminister Hans Karlsson står för de största tappen. De förlorar 0,3 av sitt förra betyg. Förra året var det största tappet 0,2.

Bottenduon. Arbetslivsminister Hans Karlsson gör det sämsta jobbet i regeringen enligt svenska folket. Möjligen beror det på en kombination av jiddrandet med sjukförsäkringen och ökad arbetslöshet.

Men kampen med Morgan Johansson om sistaplatsen var hård. Johansson ska se till att vi blir ett friskare folk men har bland annat tvingats kapitulera för EU-regler som tillåter alkoholreklam.

Socialdemokraterna själva brukar hävda att fyra poster är de mest centrala i en s-regering. Förutom statsministern och utrikesministern är det socialministern som står för välfärdsreformerna. Och finansministern som drar in pengarna.

Desto tråkigare för regeringen att bara halva kvartetten får godkänt av väljarna - Göran Persson och återvändaren Laila Freivalds. Däremot hamnar både Lars Engqvist och Bosse Ringholm på nedre halvan av regeringens förtroendelista.

Svenska folket förefaller på det hela taget mer ljummet inställt till ministrarna under krisåret 2003 jämfört med valåret 2002. Lägre betygshöjningar än då. Men större sänkningar.

Bra betyg av de egna

Överlag får dock statsråden bättre betyg av sina egna väljare än av väljarkåren som helhet. Störst är skillnaden för Göran Persson som får 3,7 av s-väljarna jämfört med 3,1 från alla.

Andra statsråd som socialdemokrater har betydligt högre uppfattning om än väljarna i allmänhet är Mona Sahlin, Lars Engqvist, Bosse Ringholm, Marita Ulvskog och Hans Karlsson.

Sammanlagt får 10 statsråd godkänt av de socialdemokratiska väljarna, dubbelt så många som av väljarkåren som helhet.

Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval på 1 000 personer över 15 år mellan den 8 och 11 december. Frågan gällde vilket betyg man ville sätta på ministerns insatser under året. Bara de som kände till statsrådet fick ge sitt omdöme.

Lena Mellin