Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Firande i arbets- löshetens skugga

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-05-02

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

362 000 svenskar utan jobb – högsta siffran på sex år

Arbetarrörelsen firade första maj i massarbetslöshetens skugga.

362 000 personer går utan jobb, den högsta siffran på sex år.

Socialdemokraterna har tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet lett landet sedan valet 1998. En högt prioriterad fråga är, och har varit, sysselsättningen.

Full sysselsättning är ett mål för den ekonomiska politiken. Både för socialdemokraterna och för vänsterpartiet.

Men på den punkten har de styrande partierna misslyckats. Enligt Ams gick 362000 personer utan jobb i mars. Det är den högsta siffran sedan 1999.

Sedan samma månad förra året har ytterligare 28000 personer tvingats ställa sig i arbetslöshetskön. Nära hälften av dem är yngre än 24 år. Eller äldre än 55.

I det som åtminstone regeringen kallat en högkonjunktur går mer än var tolfte person i arbetsför ålder utan jobb. Någonting är alltså allvarligt fel.

Tog talarna upp det i sina tal? Jovisst. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin hävdade exempelvis att Riksbanken gjort ont värre genom att inte sänka räntan. Jaha.

Finansminister Pär Nuder påstod att Sverige är duktigare på att skapa jobb än andra länder. Bland annat på grund av att skatterna är höga och den offentliga sektorn stor. Är det hela sanningen?

Partisekreterare Marita Ulvskog erkände däremot att regeringen inte gjort allt den kunnat. Nu läggs en högre växel in och i höst, när statsbudgeten presenteras, blir det ännu fler växlar. Sa Maria Ulvskog som uppenbarligen tycker blygsamhet är en dygd.

Vällovligt, men långt från en handlingsplan för jobb i den nya globaliserade världen. Sverige ligger där det alltid legat, vid sidan av allfartsvägen. Men är utsatt för konkurrens som aldrig förr.

Närmast konstruktiva idéer kom Lars Bäckström (v), gruppledare i riksdagen, med. Han hävdade att det var dags för satsningar på industriforskning, en offensiv med både näringslivet, regeringen och facken.

Samma linje var EU-kommissionären Margot Wallström inne på. Sverige kan dra nytta av den så kallade Lissabonplanen och få bidrag till att utveckla spjutspetsteknik, exempelvis inom miljöområdet.

En sak vet man. I det knivskarpa globala konkurrensen gäller det att vara först, bäst och helst billig. Men när får vi en nationell handlingsplan med det målet?

Första maj är inte vad det var. Tågen är glesa, i bruksorten Hallstahammar hade man i år lagt ner det traditionella firandet och ersatt det med en familjedag i Kolbäcks Folkets park. Men kanske är det som Kristina Jonsson, arbetarekommunens ordförande i Vingåker, säger:

-Det som inte syns det finns inte.

Arbetslösheten syns inte heller. Om man inte läser statistik.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln