Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Byt ut kungen mot några hemslöjdade smörknivar då, gnällspikar!

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-17

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Fredrik och Filip sålde just sitt produktionsbolag för 60 miljoner kronor. Det är drygt 10 miljoner mer än vad kungen, drottningen och kronprinsessan får för att kunna sköta sina uppgifter. Folkhälsoinstitutet kostar oss varje år tre gånger så mycket som kungahuset. Och kungahuset har aldrig plågat oss med små förnumstiga uppmaningar om att sluta röka, äta mer fiber och använda kondom.

Men man kan ju, om man vill, se det från motsatt håll.

Man kan, bara som ett exempel, uppröra sig över att kungahuset kostar ungefär dubbelt så mycket som vi alla betalar för Nämnden för hemslöjdsfrågor och främjandet av hemslöjd i allmänhet. Tänk på alla dalahästar, näverbyttor och enedoftande smörknivar vi skulle kunna få för apanaget, om vi inte hade ett kungahus! Om vi delar apanaget, 49,6 miljoner kronor, skulle det bli 5 kronor och 43 öre per svensk och år. Det räcker antagligen till att ge varje svensk invånare en alldeles nyslöjdad smörkniv var femte år, eller så.

Förutsatt, förstås, att vi inte ersätter kungen med en dyr president.

En alldeles egen smörkniv, var femte år. Det vore väl underbart!

Ja, för er som missade det: det ni just läste var ironi. Det finns egentligen bara en sak med kungens apanage som är värd att förundra sig över: hur i all världen klarar han av det på en så snål budget? Det är antagligen dyrare att beställa ett kungahus ur Hobbexkatalogen.

Vi har nu en vuxen kronprinsessa och kungen behöver lite tillskott. Jag tycker han ska få det. Varför inte ge honom de dryga 150 miljoner som Folkhälsoinstitutet varje år gör av med på att läxa upp oss?

För er som inte tycker det rekommenderar jag en artikel på gårdagens aftonbladet.se. Den hade rubriken: ”Studie: svenskar riktiga gnällspikar”.

Johan Hakelius