Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Morgondagens sol är en begagnad sol

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-09

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De här dagarna. Det är nu alla har chansen. Det här är årets klockan 2 i baren. Människokärleken är på topp, den bittra livsledan har inte börjat puttra ännu. Det är nu du ska låna pengar av flyktigt bekanta. Om du tillbringat varje vinternatt under duntäcket i splendid isolation är det nu du ska le. Le på gatan, le i parken, le på bussen. Tro mig, det kommer att löna sig.

Det ligger Erica Jong-vibbar över hela riket, alla kommer att få sitt. Det är nu alla kommer att skratta åt det där skämtet som föll platt i februari. Det är nu, nu, nu. Och vi har förstås SMHI att tacka för allt.

Vädret. Vi kan inbilla oss vad vi vill. Planera, organisera, analysera, bygga myndigheter, ta kontrollen, systematisera och älta kognitiv beteendeterapi tills mustaschen slokar på doktor Phil. Men till slut är det en sak som avgör allt. Samma grottigt primitiva grej som alltid. Till slut handlar allt om solen.

Nu, nu, nu. Och det är bråttom.

Känner du nervositeten? Mitt i livskåtheten, de vita tandraderna, välviljan, de bara överkropparna och de korta kjolarna, finns den redan där. För vi må låtsas att det, just nu, inte finns någon morgondag. Vi må inbilla oss att lejonen lagt sig att sola med lammen för evinnerliga tider. Vi kanske till och med tror på det. Men vi vet ju att det inte är sant.

Jag talar inte om hösten. Inte ens om lågtrycken, fast de kommer förstås också. Det jag menar är bara att klockan 2 förr eller senare blir klockan 3 i baren. Och även om spriten är densamma och lika riklig, även om musiken inte blivit sämre, även om alla runt omkring är precis samma laxar som de var en timme tidigare, är allt förändrat.

Någonstans mellan 2 och 3 smakar inget nytt, musiken blir oljud och leende, underbara människor blir flinande idioter.

Så är det med sommaren också. Jag vet det, du vet det, alla vet det. Solen kan skina med samma klara sken i tre fulla månader, men det är nu, nu, nu.

Om ett par veckor är det sedan.

Semester i juli? Du också? Otur. Kanske blir det sol då också, men det spelar ingen roll. Det blir i varje fall en begagnad sol.

En slirig sol med Baileysfläckar på brallorna. En sol som stått för länge i baren. För i år kom nu, nu, nu redan i juni. Juli, det är sedan.

Ja, le, du. I juli har du inget för det.

Johan Hakelius