Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Efter Ohly - nu väntar vi på dig, Ringholm

Lars Ohly och Gustav Fridolin gör det enda möjliga.

De protesterar mot sina egna förmåner.

Aftonbladets artiklar om höga politikers och statliga tjänstemäns förmånliga pensioner och inkomstgarantier tycks leda till att systemet avskaffas.

I går meddelade biträdande finansminister Gunnar Lund, som ansvarar för statsrådens pensioner, att han är öppen "för att anpassa det här systemet till vad som gäller i övrigt i samhället".

I dag skriver vänsterpartiets Lars Ohly och miljöpartiets Gustav Fridolin på protestlistorna och kräver att särreglerna avskaffas.

Till jul ska en utredning med uppgift att modernisera riksdagsledamöternas pensionsvillkor vara klar. Att dagens förmåner överlever är inte troligt.

Att Lund, Ohly och Fridolin nu är så indignerade över sina egna förmåner att de vill försämra dem, beror på att de är omöjliga att försvara. Tiden för privilegiesystem av den här typen börjar alltid rinna ut i samma sekund som de blir allmänt bekanta eftersom de varken går att försvara eller förklara.

Att det är så begriper alla politiker med fingertoppskänsla. Alltså skriver Ohly och Fridolin på protestlistorna. Alltså kommer systemet att förändras. Kanske inte i morgon. Kanske inte nästa månad. Men någon gång inom en snar framtid.

Vanliga människor som blir av med jobbet får a-kassa på högst 16 000 kronor i månaden och riskerar att kastas ut ur systemet om arbetslöshetsperioden blir för lång.

För exempelvis utbildningsminister Thomas Östros, 39, och biträdande näringsminister Ulrica Messing, 37, är det annorlunda. Om de blir av med jobbet kan de kvittera ut över 40 000 kronor i månaden ända tills de fyller 65 år.

Liknande, men inte alls lika generösa, villkor gäller för riksdagens ledamöter. Bosse Ringholm borde också skriva på protestlistan. Han vill med piska och morot förmå svenska folket att stanna i arbetslivet längre än i dag. Annars kommer inte skattepengarna att räcka till i framtiden.

Men var finns det för anledning att gå till jobbet om man får 40 000 kronor i månaden för att stanna hemma? Inte särskilt många.

Skriv på, Ringholm!

Följ ämnen i artikeln