Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Rapparen är farlig för barn i Ungern

Läs Lena Mellins kolumn

CENSURERAS Den 52-årige rapparen Ice-T har hittills åkt fast för att köra hunden till veterinären utan säkerhetsbälte. Ändå får hans musik bara spelas efter klockan 21 för att barn och ungdomar inte ska skadas, enligt Ungerns nya hårda medielag.

Rapparen Ice-T får inte framträda i ungersk radio före klockan 21. Innan dess kan landets barn och ungdomar skadas av hans musik.

Ett skämt? Tyvärr inte.

Den 1 januari blev Ungern ordförande i EU. Samma dag trädde landets nya medielag i kraft.

Det är en lag som borde göra envåldshärskare gröna av avund. Men Ungern är ingen totalitär stat. Det är en demokrati och ska, enligt EU:s grundlag, bygga på respekt för de mänskliga rättigheterna.

Men där finns nu en lag som säger att medierna ska vara balanserade. Innehållet i tv, radio, tidningar och på nätet ska, bland annat, skydda samhällets intressen och visa respekt för mänsklig ”värdighet.”

Vad som avses med det är oklart. Men en fingervisning kom i lördags. Då slog den nya medie­myndigheten fast att det var fel av radiokanalen Tilos att spela Ice T:s ”Warning, it’s on” i en 17.30-sändning i september.

Det var för tidigt. Barn och ungdomar kunde påverkas negativt.

Kanalen hävdade att den engelska och slangspäckade texten var svår, till och med omöjlig, att förstå för de flesta. Men det bet inte.

Efter domstolsprövning hotas nu radiokanalen av mångmiljonböter, upp till 6,5 miljoner kronor. En redaktion som enligt myndigheten inte är balanserad kan alltså tvingas stänga eftersom de inte har råd med böterna.

Ice-T själv är superglad. Den 52-årige rapparen fick en oväntad skjuts i karriären.

Mindre glada är EU-kollegerna. Kritik har kommit från EU-kommissionen, Tyskland, Frankrike, Luxemburg och Storbritannien. Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson kallar medielagen ”djupt oroande”. OSCE, den europeiska organisationen för samarbete och säkerhet, manar Ungern att tänka om.

Mediemyndigheten leds av fem personer från premiärminister Victor Orbans regerande Fidesz-parti, som fick två tredjedelar av rösterna i 2010 års parlamentsval. Chefens ämbetsperiod är extra lång, nio år.

Ett medieombud får rätt att vända upp och ner på en redaktion om den luddiga medielagen kränkts.

De ungerska medierna har självklart protesterat högljutt med vita förstasidor, satir och tunga argument. Men utan framgång.

I söndags hölls en tyst minut för medierna i den statliga radion. Programledaren och redaktören avsattes självklart omedelbart.

Den 7 december träffade Victor Orban statsminister Fredrik Reinfeldt i Stockholm. De pratade om det ekonomiska läget.

Synd att de inte tog upp vikten av pressfrihet också.

Följ ämnen i artikeln