Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Homofobisk... det har man nog bara missat

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-07

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Det var en gång en pojke som hette Eustace Clarence Scrubb, och det var nästan rätt åt honom... Hans föräldrar var mycket moderna och avancerade. De var vegetarianer, icke-rökare och helnykterister och använde en särskild sorts underkläder. Det fanns mycket få möbler i deras hem och inga tjocka täcken i sängarna och fönstren stod alltid öppna.”

Ja, så där börjar, lite förkortat, del fem av CS Lewis barnböcker om Narnia, ”Kung Caspian och skeppet Gryningen”. Och antingen är ni som jag och får genast lust att skänka en klassuppsättning Narnia till varje skola i landet. Eller så är ni typen som inte tycker att man får driva med vegetarianer, icke-rökare och helnykterister. Särskilt inte inför barn. Och vad är det förresten för fel på rejäla underkläder, lättstädad funkis och frisk luft?

Jaja. Om två veckor har den första Narniafilmen premiär. Och jag vet precis vad som kommer att hända. Kolla kultursidorna får ni se. Mänskligheten kommer att dela sig i två delar. Och eftersom det är kultursidorna vi talar om kommer den del som älskar funkis och rejäla underkläder att dominera.

I England, där filmen haft premiär, har det redan brutit ut.

Filmen, ojar sig gnällradikalerna, är trogen böckerna. Det är outhärdligt. Farligt. För Lewis är för kristen – ”icketroende bör ha en spypåse tillgänglig”. Hans böcker är rasistiska. Och antifeministiska – häxan är kvinna. Lewis är ”speciesist” – det är vad djurrättsaktivister kallar oss som tycker att det är tråkigare om vår fru blir överkörd än om vår katt blir överkörd. Han är konservativ och klassbunden. Och han är fylld av sexualskräck – huvudpersonerna ägnar sig inte huvudsak-

ligen åt att sortera sina första pubeshår, som i moderna barnböcker. De boffar inte ens lim eller snor mopeder.

Att ingen ännu angripit filmen för att vara homofobisk – man kommer trots allt till sagolandet Narnia genom att gå IN i en garderob, inte UT ur den – är nog bara en miss.

Nu kommer alltså filmen till Sverige. Och – jag slår vad om en oxfilé, en låda cigarrer och en hela konjak – hela den snipiga surkören av moderna och avancerade kulturradikaler bryter snart ut i gnällkanon.

Det ska bli riktigt kul. Må de ta i så att de solkar sina särskilda underkläder.

Johan Hakelius