Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Här är er lista över de största svenskarna

Herman Lindqvist

Aftonbladets läsare ställer Carl von Linné och Alfred Nobel främst i den svenska historien, en liten bit ovanför Gustav Vasa. Historieintresset är stort, men svenska folket intresserar sig för helt olika sidor i historieboken. Bland de flera hundra svar som strömmade in på min fråga om vem som är störst i den svenska historien, fanns inte mindre än 67 olika förslag på historiska hjältar utspridda över ett mycket brett fält, alltifrån Tor och Oden till Abba och Björn Borg.

Historia är fortfarande ett utpräglat manligt intresse, bara drygt tio procent av svaren kommer från kvinnor och av de 67 olika förslagen är bara elva kvinnor. Främst av dem var Astrid Lindgren, som får dela femte platsen med hjältekungen Gustav II Adolf, något hon säkert hade tyckt var festligt. Heliga Birgitta har alltid sina anhängare i det protestantiska Sverige, ett lite mer ovanligt men bra förslag var ”den svenska tanten”. Hur skulle Sverige ha klarat sig utan henne?

Många av förslagen visar att svenska folket gillar pionjärer och föregångsmän/kvinnor mer än man gillar kungar och fältherrar. Därför fick tex socialistagitatorn August Palm, baptiströrelsens grundare Fredrik Olaus Nilsson och en kvinna vid namn Sofie Lisette Sager väl motiverade röster. Sofie Lisette Sager (1825 – 1902) var den första svenska kvinnan som redan år 1846 vågade polisanmäla ett våldtäktsförsök och vann sitt mål. Tyvärr tvingades hon, skandaliserad och förföljd, sedan emigrera till Amerika.

Uppfinnare och grundare av stora företag har alltid varit högt prisade i Sverige, därför kom Alfred Nobel tvåa. Men många andra finns med som Ingvar Kamprad, L M Ericson, John Ericsson Berzelius, Celsius, Rausing, ”Wallenbergarna”, Jonas Alströmer och Linus Torvald, som ju visserligen är finsk medborgare men som uppfinner på svenska, finlandssvenska. Han är mannen bakom världssuccén, operationssystemkärnan Linux.

Författare och andens storheter håller sig väl framme. Dag Hammarskjöld är lika stor som Birger Jarl och Gustav III. Inte mindre än sju skrivande personer placerade sig på tio i topplistan. Fler kom strax efter som Evert Taube, P. A Fogelström, Elin Wägner och Gunnar Myrdal. En enda konstnär finns med: Carl Larsson.

Aftonbladets läsare har sitt hjärta till vänster, de flesta av socialdemokratins tunga namn finns med, men också ”småfolket” och ”den svenska arbetaren”, för utan vilken något välståndssamhälle aldrig hade blivit byggt, men ändå finns det röster på inte mindre än elva olika kungar och regenter. Den äldste är Olof Skötkonung (kung kring år 1000). Som motvikt har en del Nils Dacke som idol ”den ende vi känner som opponent mot etablissemanget” som en förslagsställare skriver. Många gillar lag och ordning och har därför röstat på Axel Oxenstierna och Karl XI, män som grundlade den svenska administrationen och byråkratin. Johan Gyllenstierna och Arvid Horn var andra tunga administratörer i svensk historia och stormaktstid som har trogna anhängare i vår tid.

Få härförare får vara med, men Georg Carl von Döbeln, han med pannbindeln och hjälte från 1808 – 1809 års krig, har fått en röst, liksom Gustaf Mauritz Armfelt. Han är visserligen mest känd som hovman under Gustav III, men han var även duktig militär och modig i största allmänhet. Personer med civilcourgae får röster. Raoul Wallenberg är därför med men också Harald Edelstam, ambassadören som räddade liv under Allendes kupp i Chile. Sven Hedin finns med, upptäcksresanden men också en man med stort mod, även om hans politiska åsikter inte är de rätta i dag.

Givetvis har sporten sina anhängare: Ingemar Johansson, Björn Borg, Gunnar Nordahl, OS-kanotisten Gert Fredriksson har fått ströröster.

Det mest oväntade valet var: ”Folket från Atlantis” det sjunkna riket, som förslagsställaren menar har satt sina spår även hos oss: ”insikten om Atlantis existens och undergång kommer att helt omvärdera vår egen civilisation” sägs i motiveringen.

Hjältarna kommer och går. Av allt detta lär vi oss att ingenting är beständigt, allt förändras hela tiden och det enda som består är själva förändringen. Men genom att läsa historia kan vi försöka förstå varför det hände, det som hände.

Följ ämnen i artikeln