Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Skickar USA hit klåpare?

Eller är alla uppgifter korrekta?

Den amerikanska ambassaden i Stockholm tycks vara bemannad av klåpare.

Nästan ingenting som de rapporterar om hem till Washington stämmer, enligt regeringen och Socialdemokraterna.

Konstigt? Det är bara förnamnet.

USA har en av världens mest respekterade utrikestjänster. Den är stor, välbemannad och anses allmänt vara en viktig kugge i supermaktens maskineri för att behålla makten.

Men till Stockholm skickas den ena klåparen efter den andra. Det spelar ingen roll om ambassadören heter Barzun eller Wood. Det saknar betydelse om andremannen kallas Stewart eller Silverman.

Topptjänstemännen på den amerikanska ambassaden missuppfattar det mesta och förser ständigt beslutsfattarna i Washington med felaktig information. I alla fall enligt alliansen och Socialdemokraterna.

Ska man tro på det?

2008 tryckte USA på den svenska regeringen, amerikansk underrättelsetjänst ville få tillgång till svenska register för att leta efter misstänkta terrorister.

Enligt ambassadör Michael Wood blev svaret nej eftersom den svenska regeringen inte ville att avtalet skulle nå riksdagens ögon. Det gamla, informella samarbetet skulle i stället fortsätta.

Men justitieminister Beatrice Ask (M) säger att amerikanarna fått allt om bakfoten:

– Jag har inga hemligheter för Sveriges riksdag och ingen annan heller.

Enligt USA-ambassaden tvivlade Urban Ahlin (S), riksdagsledamot och utrikespolitisk talesman, redan 2007 på att de rödgröna skulle vinna valet. Moderaterna stod för alla idéer och oppositionen sa bara nej. Regeringen skulle därför besegras med skandaler.

Helt fel, sa Urban Ahlin sedan Wikileaksdokumentet publicerats. Det fanns ingen sådan taktik. Däremot hade han sagt att om alliansen helt ägnade sig åt sina egna skandaler skulle det påverka valet.

Samme Ahlin skulle också ha bett amerikanarna om hjälp att få en högt uppsatt afghan till Sverige, så att acceptansen för den svenska truppen i Afghanistan ökade.

Helt fel det också, enligt Ahlin. Han var bara trött på att andra berättade om varför Sverige är i Afghanistan. Han ville att afghanerna själva skulle göra det.

Den amerikanska ambassaden i Oslo skickade hem ganska roande rapporter om hur de och norrmännen spelade teater för Sverige när det gäller köpet av Jas, en 55-miljardersaffär.

Tanken var aldrig att Norge skulle köpa Jas. De skulle ha amerikanska F-35. Jas var bara med för syns skull.

Men försvarsminister Sten Tolgfors känner sig inte alls förd bakom ljuset. Han respekterar det norska beslutet.

– Däremot hade vi synpunkter på kommunikationen. Att man presenterade väldigt mycket åsikter om Jas Gripen och mindre om det plan man faktiskt valde.

Fyra exempel på rapporter som har gått iväg från amerikanska diplomater till världens mäktigaste huvudstad. Men som den svenska politiska eliten säger är helt fel.

Frågorna hopar sig. Är de anställda på USA:s ambassader klåpare? Uttrycker sig svenska ministrar, riksdagsledamöter och regeringstjänstemän dunkelt och svårtytt?

Eller är det rent av så att de amerikanska uppgifterna är korrekta? Trots att svenskarna hävdar att så inte är fallet.

Följ ämnen i artikeln