Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Doldisarna som är Perssons favoriter

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-01-03

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Elva ministrar okända för hälften av svenskarna

Flera av dem som Göran Persson utpekat som tänkbara efterträdare är nästan helt okända för svenska folket.

Sju av tio har aldrig hört talas om Carin Jämtin eller Morgan Johansson.

Regeringen består av 22 statsråd med ansvar för stora och viktiga frågor. Men det räcker inte för att göra dem kända visar Aftonbladet/Sifo.

Strax före jul passade statsminister Göran Persson på att peka ut de statsråd som står på tillväxt, dem som kan tänkas efterträda honom själv när han så småningom väljer att gå.

Tre kategorier

De tänkbara efterträdarna kan delas in i tre kändhetskategorier:

" De okända. Biståndsminister Carin Jämtin, 39, folkhälsominister Morgan Johansson, 33, och samordningsminister Pär Nuder, 40, må ha Perssons öga. Men de har inte svenska folkets. Mellan 55 och 73 procent har aldrig hört talas om trion.

" Den halvkände. Utbildningsminister Thomas Östros, 38, är efter sju år som statsråd fortfarande obekant för mer än var femte svensk.

" De kända. Biträdande näringsminister Ulrica Messing, 35, och justitieminister Thomas Bodström, 41, är däremot ganska kända. Bara 14 respektive 11 procent påstår sig inte ha hört talas om dem.

Men det är inte bara några av de tänkbara efterträdarna till Göran Persson som lider av att inte vara kända av allmänheten.

Hälften av statsråden, elva stycken, är så okända att över halva svenska folket inte alls känner till dem. Det är en ännu sämre siffra än för ett år sedan då tio av statsråden var lika okända.

Till de riktiga doldisarna hör, förutom Jämtin och Johansson, också personer med så tunga och publika uppdrag som barn- och familjeminister Berit Andnor, 49, konsumentminister Ann-Christin Nykvist, 55, och bostadsminister Lars-Erik Lövdén, 53.

Superkändisar

De två förstnämnda kan åtminstone skylla på att de är ganska nya i regeringskretsen, de utsågs till statsråd förra hösten. Men Lövdén har varit statsråd i mer än fem år och dessutom haft samma jobb hela tiden. Trots det har han inte trängt genom vallen.

Regeringen har faktiskt bara tre superkändisar, statsråd som minst nio av tio svenskar känner till. Förutom Göran Persson, 54, består den trion av jämställdhets- och integrationsminister Mona Sahlin, 46, och finansminister Bosse Ringholm, 61.

Att så många ministrar är helt obekanta för svenska folket är inget bra betyg. Förutom det rent förvaltningstekniska inslaget i jobbet är statsrådens viktigaste uppgift att bilda opinion. Det är svårt om nästan ingen vet vem man är.

Testa dig själv - vilka känner du igen?

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln