Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Dyr digital-tv retar gallfeber på väljarna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-04-23

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Före valet nästa år ska en miljon hushåll gå över till digital-tv.

Finns det ett bättre sätt att reta upp väljarna?

SLUT I RUTAN Med start i september kommer det gamla analoga tv-nätet att släckas ner. Nackdelarna med de nya digitala tv-sändningarna är dock många och Aftonbladets Lena Mellin spår att tv-tittarna (läs: väljarna) kommer att bli som galna.

I veckan föreslog Digital-tv-kommissionen att det gamla, analoga tv-nätet börjar släckas ner i september. Då är det ett år kvar till nästa val.

Fram till valdagen ska en miljon hushåll, över två miljoner människor, gå över till digital-tv om kommissionen får som den vill.

Det finns skäl att tro att regeringen, som fattar beslut före sommaren, kommer att ändra tidtabellen. Inte för att de vill försinka en nödvändig teknisk omställning. Utan för att de inte vill reta upp folk.

Övergången till modern tv-teknik ger bättre ljud och bild. Men det finns avigsidor.

4 Det är dyrt. Att titta på tv kostar redan 1 920 kronor om året.

Men i samband med den digitala tv-revolutionen kommer tittarna att tvingas punga ut med ännu mer. Hur mycket beror på vem du är.

En digital-tv-box kostar från 800 kronor och uppåt beroende på hur avancerad den är. Man kan få en box gratis eller väldigt billig. Men då måste man teckna abonnemang på fler kanaler än SVT:s och TV4. Det är dyrt.

För att kunna titta på sin gamla tv sedan det analoga nätet släckts krävs en box per tv-apparat.

Med många tv-mottagare blir det alltså en kostbar historia.

Ett alternativ kan vara att köpa nya tv-apparater med inbyggd mottagning av digital-tv. Men det är ännu dyrare.

De som har kabel-tv, parabol eller bredbands-tv berörs inte.

4 Det är krångligt. Man tvingas inte bara köpa boxen. Den ska också transporteras hem och installeras.

För att tittarna ska klara av kabeldragningar och andra fallgropar har SVT redan grundat "digital-skolan". Den vetgirige kan där välja vilken nivå han eller hon vill lägga sig på för att klara det framtida tv-tittandet. Enkel, medel eller proffs.

Zappning kommer inte att fortsätta som folknöje. Att byta kanal i den digitala världen går inte fort. Det går stressande långsamt, så långsamt att man hinner förbanna den som bestämde att det skulle vara så.

Valet nästa höst ser ut att bli det jämnaste på mycket länge. För första gången på ett decennium hotar de fyra borgerliga partierna på allvar socialdemokratiska regeringen.

Att i det läget reta upp väljarna genom att krångla till det och kräva mer pengar för något som redan är betalt är våghalsigt. Man skulle till och med kunna säga dumdristiskt.

Mycket talar för att regeringen inte törs det, de ändrar tidtabellen.

Digital-tv:s alla minus

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln