Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Persson satsar på fler "återvändare"

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-08-02

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

BJÖRKVIK

Det finns fler gamla ministrar att välja bland när Göran Persson toppar laget inför nästa val.

Vad sägs om Ines Uusmann, Annika Åhnberg, Pierre Schori och Britta Lejon?

Efter två månaders konvalescens och semester är Göran Persson nu tillbaka på heltid som statsminister. Linkande, javisst. Men också på frustande gott humör.

Redan i våras meddelade Persson att han tänker göra en större regeringsombildning i höst. Han vill toppa laget i god tid före riksdagsvalet 2006.

Ett smakprov levererades redan i går i sommartalet i Björkviks idylliska folkpark på den sörmländska landsbygden. Förra skolministern Ylva Johansson återvänder om en dryg månad till regeringen som sjukvårdsminister. Hon efterträder Lars Engqvist som blir landshövding.

Ingen Sundström

Det är andra gången på kort tid som Göran Persson borstar dammet av en förmåga som redan lämnat regeringen en gång. I höstas återkom Laila Freivalds efter tre års frånvaro från Rosenbad.

Men också tidigare har Persson visat att han inte tillhör dem som anser att den som lämnar regeringen har satt sig på åskådarbänk för gott. Både Mona Sahlin, nu demokrati- och integrationsminister, och Ingela Thalén, nybliven pensionär, plockades tillbaka flera år efter de lämnat statsråds-taburetterna.

Det finns alltså plats för fler "återvändare" i den laguppställning som Göran Persson tänker presentera när riksdagen öppnar i mitten av september. Vad sägs om Ines Uusmann, kommunikationsministern som blev generaldirektör för Boverket? Eller Britta Lejon, demokratiministern som blev riksdagsledamot?

Anders Sundström och Björn Rosengren kommer däremot inte att finnas med på listan. De tjänar för mycket på sina nya toppjobb i näringslivet för att falla för Perssons eventuella lockrop.

Inte fullt så enkelt

Göran Perssons återanvändning av gamla statsråd kan ses som ett utslag av utpräglad fantasilöshet. Det måste finnas fler förmågor i svensk politik än dem som redan sökt sig till andra jaktmarker.

Men kanske är det inte fullt så enkelt. Förutom att putsa upp gamla förmågor har Göran Persson en annan specialitet som regeringsbildare. Han plockar fram människor med en bakgrund utanför den traditionella politiken. Forskaren Lena Sommestad blev miljöminister. Diplomaten Gunnar Lund blev biträdande finansminister. LO:s förre avtalssekreterare Hans Karlsson fick ansvar för arbetslivet.

Tolv kvinnor - tio män

Det har inte alltid varit lyckade satsningar.

När den första förvåningen över utnämningen lagt sig har det visat sig att politik är som allting annat. Briljans räcker inte, måste kunna hantverket också för att bli framgångsrik.

Det kan gamla ministrar. Men sällan de som aldrig satt sin fot på SSU eller i riksdagens utskott.

Med Ylva Johansson blir regeringen kvinnlig till 55 procent, tolv kvinnor och tio män.

Hur länge kommer det att bestå?

Här är fler du kan damma av, Persson!

Lena Melin

Följ ämnen i artikeln