Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Därför hade Hillary inte en chans i valet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-05

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ni har antagligen inte kunnat undgå att notera att det har hållits ett slags val i en amerikansk delstat som kallas ”Iowa”.

Endast en handfull av de svenskar som skrattar åt att amerikaner inte kan skilja på Norge, Schweiz och Sverige, vet antagligen var Iowa ligger. Ännu färre har en aning om vad Iowas huvudstad heter (Des Moines, sägs det). Det är tveksamt om fler än tre svenskar kan nämna en känd person med ursprung i Iowa (Buffalo Bill och John Wayne, påstår en del).

Frågan är om stället verkligen existerar.

Nu talas det alltså om ett slags val på denna vita fläck, någonstans mellan New York, Hollywood och Florida. Men rapporteringen gör inte Iowas existens mer sannolik. Ingen begriper hur valet gick till. Folk påstås ha gått fram och tillbaka i tusentals rum, ställt sig i olika hörn och någon gång, kanske när Coca-Colan tagit slut, tillkännagavs ett resultat.

Verkar det trovärdigt?

Det sägs vara en stor händelse, men ingen kan förklara om den spelar någon roll. Enligt sägen ska de mystiska medborgarna i Iowa ha vandrat mellan hörnen i sina rum från 1800-talets början fram till 1972, utan att någon brydde sig det minsta. Det året påstod George McGowern plötsligt att han vunnit i ”Iowa”. Han nominerades av förvånade demokrater. Sedan förlorade han det riktiga valet mot Richard Nixon. Jimmy Carter använde samma trick 1976, nominerades, vann presidentvalet och blev en av Amerikas sämsta presidenter någonsin.

Sedan dess har kandidater förklarats vinnare och förlorare i Iowas låtsasval, utan att det sagt det minsta om hur det riktiga presidentvalet slutar.

Skeptikern bör därför inte dra några slutsatser alls av ”valet” i ”Iowa”.

Egentligen finns bara en säker indikation.

Många i svensk press betraktar Hillary Clintons misslyckande med förvåning, till och med förtvivlan. Hur kunde hon förlora? Hon är ju en ”maktförebild för miljontals flickor”. Hon har ”visioner”, vilket vanligen betyder att hon antas stöpa om USA till ett slags Sverige, om hon får chansen. ”Räkna inte bort Hillary”, vädjar de.

Där har vi vår enda ledtråd: medborgarna i Iowa, om stället nu verkligen finns, har vi ingen nytta av. Men en sak vet vi säkert: en presidentkandidat så populär bland svenska tyckare, måste vara dömd att förlora i USA.