Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Om myror skulle ta semester...

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-07-18

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Vi har fått myror i köket på landet. De marscherar där i små spänniga rader och låtsas som om de vet precis vart de är på väg. Som om de, till skillnad från alla andra varelser, har fått ett insidertips om meningen med livet. Som om de har avtalat möte med den heliga graalen, snarare än med en klick tappad Coop-marmelad.

Det här med att vara "flitig som en myra" är antagligen något en myra själv kommit på. För de kan kånka och strutta och hurta hur mycket de vill. Saken med myror är inte att de är flitiga. Saken med myror är att de VET att de är flitiga. Det syns på dem. Självgoda moralister.

De nästan spricker av uppblåst egenkärlek. Egenkärlek och iskallt förakt för resten av skapelsen, som i flera fall inte ens ids lyfta sin dubbla vikt i barr.

Om de inte vore för skitförnäma för att tilltala oss skulle de kasta ur sig små aforismer och ordspråk om att arbete befrämjar hälsa, om att frisk luft aldrig skadat någon och om vikten av att ha ordning på torpet.

Det är den sortens olidligt snusförnuftiga midjesteklar de är.

Skulle myror ta semester - men det är de förstås för duktiga för att göra - skulle de ta cykelsemester.

De skulle trampa trumpinnar i raka led längs vägkanten, givetvis med regnstället i det lättillgängliga ytterfacket. De skulle skaka menande på sina små myrhuvuden åt andra campare, med årsringar av förstenad torrskaffning i halvdiskade stormkök. De skulle vakna i gryningen, långt innan andra hunnit ur sovsäcken, och tillsammans riva sina tält under arbetseggande kolchossång. I kanon.

För sådana är de präktiga myrorna. Men, men...

Deras sommar vore bortkastad om de inte fick förstöra vår. Så i stället för semester är det uppställning och avmarsch till alla lämpliga hus, uteplatser, picknickställen och stränder. Alla platser där folk annars kunde ha fått vara i fred. Det rör sig om samordnad irritationsverksamhet.

För, som myror skulle säga med en liten beskäftig visdomsfras, om de nu nedlät sig till att tilltala någon över artgränsen: "Det som är värt att göras, är värt att göras ordentligt".

Sådana är de. Eller så är det bara jag som sitter här med Myrrburken i handen och försöker intala mig att det är rätt att utrota varenda jävel.

Johan Hakelius