Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Fin, finare, finast – nu är ni listade

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-26

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det här är faktiskt det mest intressanta som kommit sedan taxeringskalendern. Själv började jag i botten, på plats 100. Nu finns jag på plats 25, eller möjligen plats 21. Med lite god vilja till och med plats 12, så slipper jag ligga efter revisorer och skattedirektörer och datakonsulter.

Exakt hur Ylva Ulfsdotter Eriksson, sociolog vid Göteborgs universitet, gått tillväga vet jag ärligt talat inte. Jag vill inte riktigt kolla, heller.

Det är ju möjligt att listan – 100 yrken i rangordning efter status – i hennes doktorsavhandling ”Yrke, status och genus” är gjord mest på skoj.

Men jag vill verkligen tro på den här listan. Det finns massor att hämta.

Det finaste man kan vara, etta på listan, är ambassadör. Grattis Jonas Hafström. Tvåa är läkare, trea domare. Att vara pilot är ett steg finare, på plats 6, än att vara vd. Ni som är civilingenjörer ligger på nummer 9, före statsråden och idrottsproffsen. Fotomodeller kommer först på plats 39, strax efter Pär Holmgren och hans meteorologpolare. Det är finare att vara sjukgymnast än rockmusiker.

Listan är full av spännande saker av det där slaget. Varför slår matroser fiskare i statusjakten? Kommer bitterfittan Maria Sveland att bli ännu bittrare nu, när hon upptäcker att hon skulle ha vunnit på att utbilda sig till personalchef, snarare än att skriva sin roman?

Och så finns det verkliga sprängstoffet.

Det är ungefär 30 år sedan en majoritet av landets riksdagsledamöter, plats 18, bestämde sig för att strö studie- och yrkesorienteringskonsulenter över landets skolor. Sedan dess har syokonsulenterna suttit i sina små kontor och konsulentat studenter att bli apotekare, plats 33, bussförare, plats 80, kockar, plats 45, advokater, plats 5, och metallarbetare, plats 75.

Generationer av studenter har, får man anta, tagit intryck av sin syokonsulents medkännande expertis. Och där traskar de nu omkring som undersköterskor, plats 78, eller reseledare, plats 53, för långt komna längs den valda vägen för att kunna vända om.

Och var på listan återfinns de rådgivare som beseglade deras öde? Hur bra har syokonsulenterna själva varit på att avancera? Vilken plats har dessa karriärexperter på listan?

De finns inte ens med.

Kommer det här ut förutspår jag revolution.

Johan Hakelius