Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Varför är du inte arg, Lars Ohly?

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-02-23

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lars Ohly säger att han är feminist. Och han påstår att han gillar öppenhet.

Men är han bara en pratkvarn?

Nyvalde partiordföranden Lars Ohly avslutade i går vänsterpartiets 35:e kongress med ett långt tal där han koncentrerade sig på två teman.

Det första var feminismen. Efter elva år med kvinnliga ledare slog Ohly fast att vänsterpartiet även i fortsättningen ska slåss för kvinnorna.

- Jag kommer att fortsätta arbeta för en utveckling av feministisk teori och praktik.

Ett utmärkt tillfälle till både teoretiska studier och praktiskt fältarbete är skandalen i ungdomsförbundet Ung vänster. Men den härvan, där bland annat sexuella relationer mellan medlemmar har kartlagts, har Lars Ohly inte hunnit sätta sig in i än. Därför har han heller ingenting att säga.

Problemen i Ung vänster har varit kända en tid. Extrakongressen inkallades för knappt två veckor sedan.

Men Lars Ohly, ledare för Sveriges första feministiska parti, tycker inte det är tillräckligt lång tid för att sätta sig in i frågan. Hur lång tid behöver man?

Inte brytt sig

- Ett partis människosyn och samhällssyn kan ofta avslöjas på dess ställningstaganden för minoritetsgrupper i samhället, sa Lars Ohly i sitt tal.

Just det. Men minst lika avslöjande som orden är handlingarna. Vänsterpartiets feministiska ledning har inte ens brytt sig om att ta reda på vad som inträffat i Ung vänster. Men feminism enbart som honnörsord är inte mycket värt.

Det andra temat i Lars Ohlys tal var öppenhet.

- Det öppna arbetssättet förutsätter frånvaron av alla former av uteslutande arbetsformer, slog han fast.

Men Ung vänsters extrakongress i april är en sluten tillställning. Media är inte välkomna.

Lars Ohly borde alltså vara arg. Men det är han inte. Tvärtom har han stor förståelse för att kongressen är stängd eftersom Sverige har "slutna rättegångar när det handlar om människor som inte är myndiga".

Nu är ju inte ett ungdomsförbunds kongress samma sak som en rättegång. Det borde allra minst Lars Ohly tycka. Eller var det en massrättegång vi bevistade i Stockholms Folkets hus?

Vad är så farligt?

Alla i förbundsstyrelsen har fyllt 18 för länge sedan. Enligt programmet ska extrakongressen välja ny ordförande, ny styrelse och anta ett uttalande och två program. Ett om politiken, ett om organisationen. Vad är det som är så farligt med det?

Ung vänster erbjöd Lars Ohly två utmärkta tillfällen att gå från teori till praktik. Att visa vad han egentligen menar med sin feminism och sitt tal om värdet av öppenhet.

Men han tog dem inte. Vänsterpartiet tycks ha valt en pratkvarn till ordförande.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln