Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Osynligt parti ser ut att gå mot en seger

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-05

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Piratpartiet är ett fenomen.

De har inga valstugor.

De annonserar knappast.

De är inte med i tv:s debatter.

Ändå ser de ut att få med minst en, kanske två, ledamöter i EU-parlamentet.

Enligt den sista Sifomätningen före valet på söndag får Piratpartiet åtta procent av rösterna och två mandat i det EU-parlament som ska sitta till 2014.

Skulle det bli verklighet är Piratpartiet, grundat av Rickard Falkvinge i januari 2006, EU-valets stora vinnare.

Trots att partiet knappast finns på de vanliga politiska arenorna har deras skugga vilat över valrörelsen.

I kraft av sina opinionssiffror har de fått stort inflytande över valets agenda.

Betecknande var valet av första ämne i SVT:s fartiga slutdebatt i går kväll. Det var inte jobben. Det var inte finanskrisen. Det var inte orkanstyrkan i den ekonomiska krisen.

Det var Ipred-lagen, den lag som säger att upphovsrättshavare kan få veta från vilken dator illegal fildelning gjorts och stämma datorns ägare.

Marginellt? Möjligen. Men inte i det här valet.

Piratpartiet hatar Ipred. Exakt vad deras medtävlare om platserna i EU-parlamentet tycker blev dock inte solklart under tv-debatten.

Det enda som stod utom allt tvivel var att en hel generation inte ska kriminaliseras och att det ska vara enklare att fildela. Men att upphovsrättshavare, exempelvis låtskrivare, ska få betalt ändå. Tjena.

Piratpartiet tänker inte ägna sig åt 98 procent av det som EU-parlamentet beslutar om. Där tänker de rösta som deras partigrupp bestämmer.

I stället satsar partiet all sin kraft på två procent av parlamentets frågor. De som handlar om personlig integritet på nätet. Och fildelning.

Att detta är en korrekt prioritering tycker uppenbarligen omkring 200 000 personer. Så många röster får Piratpartiet, förutsatt att Sifo har rätt och att valdeltagandet ligger på samma nivå som i förra valet.

Vinnare är, förutom piraterna, också Miljöpartiet som ser ut att få två mandat jämfört med dagens enda.

Förlorarna heter Vänsterpartiet som löper hög risk att förlora den ena av sina två platser. Och förra valets raket Junilistan som ser ut att förlora samtliga platser och tvingas lämna parlamentet.

Alla andra partier behåller samma antal mandat som de fick i förra valet.

Till sist en möjligen simpel reflektion. I debatten ställde SVT:s Karin Hübinette en rad ganska enkla frågor som skulle besvaras med ja eller nej av deltagarna. Klarade de uppgiften? Nix pix.

Politik handlar om att ta ställning. Då kan man inte, som Marita Ulvskog, svara nja på frågan om svenskt snus ska få säljas i hela EU och inte bara Sverige. Det blir fånigt.

Lena MELLIN

Följ ämnen i artikeln