Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Inte lika nödvändig som hemförsäkringen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-22

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

De flesta skulle tänka både en och två gånger innan de sa upp sin hemförsäkring.

Men var tionde lämnar a-kassan.

Dumdristigt eller klokt?

Att ha en hemförsäkring är för de flesta en självklarhet. Om det värsta inträffar – en brand, ett inbrott, en vattenläcka – vill man vara säker på att slippa hela kostnaden själv.

Höjning: 300 kronor i månaden

Lika självklart är det inte längre att vara medlem i a-kassan. Under årets första elva månader lämnade var tionde medlem, 383 555 personer, landets 36 arbetslöshetskassor.

En viktig förklaring är chockhöjningen av avgiften. Regeringen ville att löntagarna skulle stå för en större del av kostnaden för arbetslösheten. Avgiften för a-kassemedlemmar med jobb höjdes med upp till 300 kronor i månaden vid årsskiftet. För många handlade det om mer än en tredubbling.

Men försäkringen upplevs inte som nödvändig av alla. Om man närmar sig pensionen, om man tror att man sitter säkert i sadeln kan den betraktas som en onödig utgift. Människor som lämnar kassan räknar kallt med att inte behöva anmäla sig på arbetsförmedlingen under överskådlig tid.

Får pengar ändå – fast mindre

Men det finns en annan aspekt. Om man struntar i hemförsäkringen får man ingen ersättning. Inte ens om det värsta inträffar.

Så är inte fallet med a-kassan. Den som blir arbetslös, den som mister sin lön, får pengar. Oavsett om man

är kassamedlem eller inte. Det är bara ersättningsnivån som skiljer.

Icke-medlemmen får klara sig på högst 320 kronor om dagen eller 7 040 kronor i månaden. Medlemmen kan däremot kvittera ut upp till 14 960 kronor i månaden. Skillnaden, drygt 5 300 kronor efter skatt, är skillnaden mellan ett mycket påvert liv. Och ett liv där man kan ha råd med en vinflaska till helgen.

Regeringen har planer på att göra a-kassan obligatorisk, helst redan före nästa val. Men frågan är komplicerad och ett obligatorium kan uppfattas som en extra skatt, ungefär som tv-licensen.

Ekonomisk katastrof

Det är dock mer tilltalande än att gå mot den andra ytterligheten.

Nämligen att inte ge någon ersättning alls till arbetslösa som inte är med i a-kassan. Det skulle vara ekonomisk – och social – katastrof för många.

Följ ämnen i artikeln