Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Folkets dom mot Schyman

Gudrun Schyman sänker feministparti

Gudrun Schyman är inte den röstmagnet som feministerna hoppats på. Fler skulle rösta på ett feministiskt parti utan henne i ledningen.

Det visar en ny opinionsmätning.

Tufft läge Ett feministparti utan Gudrun Schyman skulle gå bättre än ett med henne som ledare. Det är den hårda sanningen för Gudrun. Nu åker hon landet runt i jakten på ett kvinnoparti. Till höger Aftonbladet förra söndagen.

Nu hårdnar kampen om de kvinnliga rösterna. På tisdag, på den internationella kvinnodagen, presenterar partisekreterare Marita Ulvskog (s) sitt feministiska nätverk Feministas.

Bättre utan Schyman

Samtidigt har ett annat nätverk med bland andra förra v-ledaren Gudrun Schyman, debattören Maria-Pia Boëthius och litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström långt framskridna planer på att bilda ett feministiskt parti.

Men en ny mätning från opinionsinstitutet Skop visar att ett feministiskt parti med Gudrun Schyman i ledningen skulle ha mindre utsikter att lyckas än ett utan henne.

23 procent av samtliga väljare är beredda att lägga sin röst på ett feministiskt parti. Med Gudrun Schyman i ledningen sjunker andelen till 16 procent.

27 procent av de kvinnliga väljarna kan tänka sig att rösta på ett feministiskt parti. Men med Schyman vid partirodret sjunker andelen till 21 procent.

Inte i någon grupp fungerar Gudrun Schyman som en röstmagnet för ett feministiskt parti. Allra minst går hon hem hos de unga väljarna. Kanske tycker de att Gud­run Schyman är en tant som inte vet något om deras verklighet.

En tvärpolitisk lista

Självklart går Gudrun Schyman inte heller hem hos de borgerliga väljare som kan tänka sig rösta feministiskt. Det gäller särskilt folkpartiet som samlat många borgerliga feminister.

Det nya feministiska partiet ska, enligt läckor från diskussionerna, bli tvärpolitiskt. Men ett tvärpolitiskt feministparti skulle alltså bli mer framgångsrikt om de valde en annan partiledare än Gudrun Schyman. Däremot skulle hon fungera i ledningen för ett vänsterinriktat feministparti.

Hotar v och mp

Ett feministiskt parti, med eller utan Gudrun Schyman, blir ett hot mot både vänsterpartiet och miljöpartiet.

Över hälften av väns­terns väljare är beredda att lägga sin röst på ett sådant parti.

Bland miljöpartisterna kan fyra av tio tänka sig rösta feministiskt. Lite fler utan Schyman, lite färre med förra v-ledaren i spetsen.

Men miljöpartiet kommer att vässa sin feministiska profil på kongressen i vår. Formuleringar i partiprogrammet skärps, eventuellt inrättas ett kvinnoförbund.

Vänsterpartiet har inte längre någon framstående kvinnlig profil. Men Lars Ohly gör så gott han kan. Varje tal innehåller ett långt avsnitt om kvinnor och feminism.

Politikerkollegorna om hennes chanser

Följ ämnen i artikeln