Och du tycker att ditt jobb suger ...

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-06

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tillbaka på jobbet efter skön ledighet med långa sovmorgnar och öppen agenda. Du tittar dig klentroget omkring. På arbetsplatsen ligger förra årets ofullbordade i drivor. Dina kolleger gäspar oinspirerat. Din chef har ätit surströmming hela julen. Ett helt halvår kvar till semestern ...

Men innan du låter din självömkan gå helt överstyr kanske du ska sätta ditt elände i ett större perspektiv. Här är tio jobb som garanterat är värre än ditt eget:

Brädspringare: Du och en kollega ska i rasande tempo och 30-gradig värme lägga ut brädor framför larvfötterna på en stor vägmaskin, för att den inte ska köra sönder asfalten. Så snart maskinen kört över en bräda måste du springa tillbaka och hämta nästa.

”Shop greeter”: I tolv timmar ska du stå vid ingången till ett köpcenter och hälsa välkommen till människor som bara i nödfall registrerar att du finns.

Hästinseminator: Själva baksidan av hästflickans dröm, om man säger så. Men någon måste göra vad någon måste göra ...

”Before guy”: Din uppgift är att föreställa den tjocka, skalliga och ledsamma figur som genom olika mirakelkurer, bantningspreparat etcetera inom kort kommer att förvandlas till “after guy”.

Kyckling – eller kanin, nallebjörn, tomte, Musse Pigg, luddig mobiltelefon eller vandrande banan. Världen över finns hur många jobb som helst där den personliga förnedringen endast överträffas av de vidriga arbetsförhållandena.

”Fuming boy”: Med ett minimum av skyddsutrustning ska du gå omkring i välbeställda bostadsområden och eleganta hotell och spruta bekämpningsmedel på buskar och blad.

Sopfasthållare: Du och några killar till ligger sex meter över marken på ett berg av sopor. Ert jobb är att hålla skräpet på plats med era kroppar medan föraren kör som en biltjuv.

Dragspelare: Du ska stå hela dagar i ett gathörn i Göteborg och spela franska chansoner inför människor som inte gillar att du stör bilden av välfärdssamhället.

President i USA: Du ska fixa krisen, stoppa kriget, rädda miljön, minska klyftorna, öka välståndet och dessutom bevisa att en svart man har mer än rytmen i blodet.

Följ ämnen i artikeln