Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Kärnkraftsbeslut som påverkar dig

Politik i veckan med Lena Mellin

Ett oförväget, modigt beslut. Eller fullständigt huvudlöst.

Åsikterna om att Tyskland ska avveckla kärnkraften på elva år är delade.

Men ett är säkert. Det påverkar dig.

Större än kungen Nyheten om Angela Merkels helomvändning i kärnkraftsfrågan måste ses som en större nyhet än de senaste skriverierna om kungens nattklubbsbesök.

Med all respekt för kungens dementi av allt från kännedom om bästa kompisens kriminella kontakter till besök på strippklubbar, så var det inte veckans viktigaste framträdande.

Det var förbundskansler Angela Merkels, efter nattmanglingen om kärnkraftens framtid i världens fjärde största ekonomi och näst största exportland.

Förra året bestämde Tyskland sig för att förlänga drifttiden för de tyska reaktorerna med upp till femton år. Efter härdsmältorna i japanska Fukushima i mars kom helomvändningen.

Först stoppades driften i de äldsta reaktorerna. Nu ska allt avvecklas. Senast 2022.

Merkels regering är inte den enda som velat om kärnkraften. Den svenska politikens hantering av samma kraftkälla lider också av stora logiska brister. Men Tyskland är stort. Och därför får beslutet, som formellt tas på måndag, konsekvenser. Även för dig och mig.

Det finns fördelar med snabbavvecklingen:

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Kan snabba på övergången till förnyelsebar energi, även i Sverige.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Kan snabba på utvecklingen och användandet av energisnålare teknik. Även i Sverige som har duktiga företag på området.

Men det finns också nackdelar:

Högre elpriser, också i Sverige.

Ökar i värsta fall användningen av fossila bränslen i EU, som vill vara ledande i klimatomställningen.

Gör sannolikt Tyskland beroende av gas från Ryssland. Det kommer, förr eller senare, att leda till storkonflikter mellan vår kontinents stormakter, Ryssland och EU.

Nära en fjärdedel av all tysk el, 23 procent, kommer från kärnkraft. Även om regeringen vill elspara kraftigt talar vi alltså om en gigantisk omställning på ganska kort tid.

Tysklands beslut kom sedan regeringen lidit flera nederlag i viktiga delstatsval.

Enligt intresseorganisationen Sveriges basindustrier kommer beslutet att leda till att elpriset höjs med åtta öre per kilowattimme. Det är en ökning med omkring åtta procent, beroende på elavtal.

Du riskerar alltså att betala dyrt för att Merkel vill rädda sitt skinn och sitta kvar som tysk kansler. Eller, i bästa fall, bidrar hennes beslut till att både du och jag får leva i en klimatsmartare värld.

Håll med om att det var veckans viktigaste händelse.

5 smarta saker att säga vid middagsbordet i kväll ...

Säg sedan inte att man inte kan jobba ihop en förmögenhet

Även i Sverige går det att gno ihop en förmögenhet. Beviset är artisten Tomas Ledin som tillsammans med en kompanjon köpt Hesselby musikslott för 50 miljoner

kronor. Han äger fyra hyresfastigheter också.

Motvillig var ordet

Det tog kungen hela sju månader att reagera på uppgifterna i boken ”Den motvillige monarken”. Först i veckan tillbakavisade han anklagelserna i den och att han känt till vännen Lettströms bildköpsplaner i förväg.

Inte särskilt liberalt, faktiskt

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) prickas tvåfalt i årets KU-granskning. Dels för beslutet att förhandsgranska nya programtjänster i SVT och SR. Dels för att ett brev till Filminstitutets chef var ett brott mot Yttrandefrihetsgrundlagen.

Jag är glad att jag är svensk

Britten Alan Shandrake har dömts till sex veckors fängelse sedan han skrivit en bok om Singapores många avrättningar, framför allt av knarkkurirer. Det är förolämpande, anser rätten. Pinsamt lågt i tak, eller?

Livegenskapen är över i Europa

I en folkomröstning på Malta, medlem i EU som har pretentioner på att vara framtidsinriktat och modernt, har en majoritet röstat ja till att tillåta skilsmässor. Omröstningen är dock bara rådgivande.

Veckans citat

"Jag har ingen tilläggsförsäkring, har inte haft någon och har inte för avsikt att skaffa någon."

Finansminister Anders Borg (M) tycker att den vanliga sjukförsäkringen räcker.

"Han ljuger, ljuger, ljuger."

Författaren Deanne Rauscher, en av upphovsmännen till ”Den motvillige monarken” ger sig inte.

Följ ämnen i artikeln