Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Vem vågar kräva ansvar av ledningen?

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2003-11-18

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Muthärvan i Systembolaget har hittills bara lett till polisanmälningar av fotfolket.

Ledningen och huvudkontoret går fria.

Det är mycket märkligt.

Systembolagets ordförande Olof Johansson och näringsminister Leif Pagrotsky frågas i dag ut av riksdagens näringsutskott. Ledamöterna vill bland annat veta varför bolaget inte fått bukt med mutorna trots att de misstänkta är så många och missförhållandena pågått så länge.

Det är första tecknet på att ansvar börjar utkrävas högre upp. Systembolagets egna undersökningar har hittills stannat vid butikscheferna.

Vd Anitra Steen försäkrar att hon gjort vad hon kunnat. Det är säkert korrekt.

Men Steens ärliga uppsåt är en sak. Verkligheten kan vara en annan. Det är svårt att tro att myglet på Systembolaget kunnat pågå år ut och år in utan mer eller mindre uttalade sanktioner från huvudkontoret. Någon eller några har tittat bort när mutkatalogerna passerat i revy.

Avslöjar själva

Exempel på att organisationen inte direkt stått på tå levererar Systembolaget själv i en rapport från en revisionsfirma som anlitades i vintras.

Enligt rapporten tyckte en anställd på Lagena, Systembolagets distributionsbolag, att det var konstigt att företaget först levererade 500 flaskor till en butik och sedan hämtade tillbaks dem igen, eftersom det manipulerade försäljningsstatistiken. Han tog kontakt med leverantören som försäkrade att åtgärden var helt laglig. Det hade Systembolagets inköpsdirektör Barbro Ström sagt.

Lagena gick inte vidare med frågan. Det tycks inte heller Systembolaget ha gjort. Varför då?

Att befälsföringen inte alltid är glasklar blev uppenbart på Systembolagets presskonferens i går. Anitra Steen och Olof Johansson försäkrade med en mun att man aldrig låtit brottsmiss-tänkta anställda att välja mellan att säga upp sig frivilligt eller att bli avskedade och polisanmälda.

Bolagsjuristen Peter Källenfors medgav däremot att frågan diskuterats under centrala förhandlingar. Vem som tog upp frågan kom han inte ihåg. Det gör däremot facket - initiativet var Systembolagets.

Att Anitra Steen är sambo med Göran Persson komplicerar hela affären. Den som är kritisk mot Steen kan beskyllas för att vara hård i överkant, eftersom hon lever ihop med statsministern. Den som däremot är mild riskerar att anklagas för motsatsen.

Beroende av Persson

Men faktum är att ovanligt många av dem som ska utkräva ansvar av Anitra Steen, nämligen Systembolagets styrelse, direkt eller indirekt är beroende av Göran Persson. Det är inte bra.

En av statsministerns älsklingssysselsättningar är utnämningar. Att Olof Johansson utsågs till styrelseordförande utan Perssons godkännande är otänkbart.

Statens ägaransvarige är Leif Pagrotsky som också är beroende av Persson för sin fortsatta karriär. Detsamma gäller flera styrelseledamöter; två generaldirektörer (s), en riksdagsledamot (s) och en stats-sekreterare (s).

Hittills har ansvaret för mygelkulturen på Systembolaget lagts på butikscheferna. Så enkelt kan det inte vara.

De ansvariga finns högre upp - också. Vem törs ta tag i den frågan?

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln