Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Kommitténs förslag är omöjligt - det går ju inte att förklara

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-03-11

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det vore märkligt om förslaget genomförs.

Det saknar nämligen en viktig ingrediens. Det går inte att förklara.

År ut och år in har statsmakterna trumpetat ut budskapet: Du måste ta större ansvar för din pension.

För att understryka allvaret i budskapet fick medborgarna möjlighet att placera en del av premien i det nya pensionssystemet efter eget huvud, PPM-pensionen.

Spararna var dumma

Men nu är det nya tider - och nya besked. Nu ska de som sparar privat för att dryga ut den allmänna och avtalade pensionen få betala för att de var dumma nog att lyssna på makten. Skatten på avkastningen av pensionssparandet ska höjas med två procentenheter. Och vinsten användas till att sänka förmögenhetsskatten.

Förslaget saknar inte bara logik. Det lider även av andra brister.

1. Det missgynnar kvinnor

Kvinnor sparar i högre grad än män privat till sin pension. Orsaken är att de oftast har sämre inkomster och därmed får lägre pension. Åtskilliga lägger en hundralapp åt sidan varje månad för att kunna sätta guldkant på tillvaron som pensionär.

2. Det missgynnar LO-medlemmar

Det är inte bara det privata pensionssparandet som drabbas av den föreslagna skattehöjningen. Utan också den del av pensionen som bestäms i avtal mellan fack och arbetsgivare.

I det senare fallet berörs LO:s privatanställda medlemmar. De har ett modernare, avgiftsbaserat pensionssystem. Tjänstemännen däremot har fortfarande ett förmånsbaserat system vilket gör att de slipper effekterna av skattehöjningen.

Om förslaget genomförs får en privatanställd LO-medlem som i dag är 21 år sin framtida pension sänkt med minst 100 kronor i månaden.

3. Det går inte att förklara

Om förslaget genomförs får en person med en beskattningsbar förmögenhet på 7 miljoner kronor förmögenhetsskatten sänkt med omkring 43 000 kronor om året.

Betalar gör pensionsspararna, de som lytt statsmaktens order om att se om sitt hus. Och medlemmarna i LO.

Det är en omfördelning som inte går att förklara. Välmående Bosse tar hem vinsten. Fattiga Ulla i snabbköpskassan betalar.

Konstigare har hänt

Egendomsskattekommittén lägger fram sitt betänkande i slutet av mars. Det vore egendomligt om förslaget överlever till dess.

Men säker kan man inte vara. Konstigare saker har hänt än att en s-ledd utredning vill lätta på bördorna för dem med stora tillgångar. Och låta vanliga pensionssparare betala.

Sannolikheten för att regeringen skulle vara lika våghalsig är däremot inte särskilt stor. Det vore att utmana övermäktiga krafter.

Så ser kommitténs förslag ut

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln