Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Fri TV?

Utnämningen av Lars Engqvist är provocerande

För sex månader sedan var Lars Engqvist vice statsminister. Nu blir han ordförande i SVT.

En provokation?

LARS BERLUSCONI SVT påstår i sin kampanj att de står för "fri television". Italien och Silvio Berlusconi utpekas som ett skräckexempel. Men är skillnaden jämfört med Sverige verkligen så stor?

Det måste ha varit en person med speciell humor som lanserade landshövding Lars Engqvist som ny ordförande i Sveriges Television. Man behöver inte ens anstränga sig för att höra skrattsalvorna rulla ut från regeringskansliet.

SVT:s förtvivlade kampanj

I en påkostad reklamkampanj kämpar SVT förtvivlat för att tvätta av sig den statliga stämpeln. Budskapet är enkelt; SVT står fritt från både staten och företagen.

På kampanjen svarar alltså statsmakten med att utse förre vice statsministern till ordförande i samma bolag, Sveriges största tv-företag.

Kul? Tyvärr inte. Däremot är det provocerande. Rentav utmanande.

I morgon är det exakt sex månader sedan Lars Engqvist lämnade regeringen efter sex år som statsråd. Den sista tiden hade han titeln vice statsminister. Under Göran Perssons konvalescens i somras ledde Engqvist regeringens arbete.

Lars Engqvist satt alltså i den politiska maktens hjärta så sent som förra året. Nu blir han ordförande i det bolag som påstår sig stå för "fri television". Hur fri?

Exemplet Italien

I SVT-reklamen utpekas Italien och premiärminister Silvio Berlusconi som ett skräckexempel.

Genom sina egna bolag och den statliga tv:n påstås Berlusconi kontrollera 90 procent av den italienska tv-marknaden.

Kampen om public service

SVT mäter enligt sin senaste årsredovisning på ett annat sätt. Där skryter företaget med att 87 av de 100 mest sedda programmen 2004 kom från SVT, bolaget ska nu ledas av förre vice statsministern. Är skillnaden avgrundsdjup?

I grunden är problemet att de politiska partierna ser de statliga public service-bolagen som sin egen tummelplats. Efter varje val delas makten upp, störst går först.

Avpolitisering är vägen

Alltså går SVT alltid till socialdemokraterna medan moderaterna tar hand om Sveriges Radio. Efter den senaste huggsexan fick folkpartiet Utbildningsradion medan kristdemokraterna tog hand om Förvaltningsstiftelsen.

Moderaterna övergav efter den senaste skandalen i Sveriges Radio traditionen att utse avdankade politiker.

De valde förre SR-chefen Ove Joanson.

Likadant gjorde kristdemokraterna som lät förre Ericssonchefen Sven-Christer Nilsson ta hand om ägarstiftelsen.

Det borde socialdemokraterna också göra. För Sveriges Televisions bästa.

Andra ministrar i tv-huset

Så lång tid dröjde det innan andra avdankade statsråd blev ordförande i SVT:

Följ ämnen i artikeln