Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Imorgon kan han få nästa smäll

Kvinnorna vände Fredrik Reinfeldt ryggen.

Det blåser vänstervindar.

Motståndet mot EU ökar.

Därför gjorde Moderaterna ett katastrofval och tappade mer än var fjärde väljare i EU-valet.

Redan i morgon riskerar Fredrik Reinfeldt åka på en ny smäll. Halv tio publicerar Statistiska centralbyrån sin sista väljarbarometer före riksdagsvalet i höst.

Den bygger på ett betydligt större underlag än andra väljarbarometrar. Men oddsen för att Moderaterna kommer att ligga på en lägre nivå än i den förra mätningen, i november, är låga. Partiet har förlorat stöd, framför allt under senvåren.

När statsvetarprofessorn emeritus, Sören Holmberg, ska förklara varför Moderaterna tappade mer än var fjärde väljare i valet till EU-parlamentet i går lyfter han fram följande faktorer.

1. EU-valet är ofta tufft för regeringspartier. Enligt Holmberg kan det vara förklaringen till varför både M och FP tappar i valet. Det klargör dock inte varför stödet ökade för C och KD.

2. Opinionen är mer EU-negativ. Jämfört med förra EU-valet 2009 är väljarna i dag mer skeptiskt inställda till EU-bygget. Det drabbar självfallet de partier som är mest positiva till EU, Moderaterna och Folkpartiet.

3. Dålig mobilisering. Nästan hälften av dem som lade sin röst på moderaterna i förra riksdagsvalet valde ett annat parti i EU-valet, främst något av de andra borgerliga partierna. Det kan bero på valtaktik, men förklaringen kan också vara en annan.

En djupdykning i vallokalsundersökningen Valu, som görs av SVT tillsammans med Göteborgs universitet, ger fler förklaringar.

4. Hade inte väljarna med sig. Moderaterna är ett av riksdagens mest EU-vänliga partier. Men de har inte väljarna med sig.

Av dem som tycker att Sverige ska förbli medlem i EU röstade bara 15 procent på moderaterna. 22 procent satsade i stället på S och 20 procent på FP.

Moderater som är negativa till EU valde i överraskande hög grad Miljöpartiet eller KD i stället för det egna partiet.

5. Paradfrågan tyckte väljarna inte var så viktig. Ordning och reda i ekonomin är, enligt väljarna, Moderaternas starkaste profilfråga. Men på listan över EU-valets viktigaste frågor hamnade den först på åttonde plats. I förra EU-valet låg den på fjärde plats.

Anders Borg, i vanliga fall en röstmagnet, funkade alltså inte i den här valrörelsen. Hans prio var en annan än väljarnas.

6. Vänstervind. Enligt Valu blåser det vänstervindar. Nästan hälften, 48 procent, definierar sig som vänstersympatisörer jämfört med 41 i förra EU-valet.

Av dem som ingår i undersökningen säger sig 31 procent stå något eller klart till höger. I förra valet var det 39 procent.

7. Kvinnorna var svårflörtade. Enligt Valu röstade 12 procent av kvinnorna på Fi. Motsvarande siffra för Fredrik Reinfeldts moderater är 9 procent.

Moderaterna har också anledning att se upp med sin åldersprofil. Dubbelt så många pensionärer som förstagångsväljare lade sin röst på M.

Partiets valanalytiker Per Nilsson flaggade tidigt för att Moderaterna har problem att nå framför allt unga kvinnliga väljare i storstäderna. Det ser ut som han fick rätt.

Fredrik Reinfeldt hade en rejäl uppförsbacke redan från start. Och han lyckades inte ta sig över krönet. Det är en humörsänkare som riskerar att vara hela vägen till valet i höst.

Följ ämnen i artikeln